Публикация

Здравни митове и факти

Еуфорията около празничните дни е съпроводена и с някои здравословни проблеми, но обществото е митологизирало много от тях...


Mит: Сладкишите правят децата хиперактивни
12 изследвания са показали, че децата , които ядат захар се държат по същия начин както когато не го правят. При едно от изследванията родителите определили поведението на децата си като хиперактивно след като им казали, че те са пили сок със захар, а всъщност сокът не бил подсладен. Специалистите посочват, че децата често ядат сладко, когато са превъзбудени, тичат и играят. Според някои изследвания,  проблемът може би идва от изкуствените оцветители и консервантите, а не от захарта.
 
Mит: По празниците самоубийствата се увеличават
Празниците носят радост на много хора, но за някои те са стресиращи и депресиращи. 35-годишно проучване сред жителите на Минесота е установило, че броя  на самоубийствата  ненараства около Коледа или други големи празници, включително рождени  дни.

Изследванията в цял свят показват, че всъщност самоубийствата преобладават през топлите летни месеци, но учените нямат точно обяснение за тази тенденция. Хората със склонност към самоубийство трябва да бъдат наблюдавани през цялата година, а не специално по празниците.

Mит: Коледната звезда е отровна 
Анализите на всички сигнали за отравяне от това растение не показват някакви сериозни интоксикации. Отравяне е възможно само ако се изядат големи количества от растението, но то се случва много рядко, дори при децата и домашните любимци.
Според някои изследвания,  сокът на коледната звезда може да причини дразнене на кожата.

Mит: Най-много телесна температура се губи през главата
Ако сте облечени много дебело, но сте без шапка , ще загубите много от телесната си температура през главата, но ако сте по бански костюм топлината ще се излъчва еднакво от всички открити части на тялото ви и не повече от 10% от главата. Често родителите се успокояват, че щом са с  шапка децата им няма да изстинат, но те трябва да се отнасят по същия начин и към ръкавиците и обувките.

Mит: От ядене през нощта се напълнява
Няма научни доказателства, че от храненето преди лягане се напълнява повече. Храненето в определени часове е полезно само защото то помага за ограничаване на общото количество на калориите , които се поемат. Теглото независи толкова от времето на хранене, колкото от количеството калории, които се поемат през деня. Избягвайте калоричните храни преди лягане, но не се притеснявайте, ако ви се наложи да вечеряте няколко часа по-късно.

Mит: Махмурлукът може се лекува с лекарства
За съжаление няма магически лек за това състояние. Какви ли не лекове срещу махмурлук се разпространяват – от пиенето на аспирин до яденето на банани и круши, но е установено, че единствено времето и пиенето на много вода облекчават последиците от препиването.

Не всяка информация е полезна
При наличието на Интернет в днешно време е по-лесно да се информираме за нещата, които ни интересуват, но също толкова лесно е и да се попадне на грешна информация. Често намираме съвети, които се предават от уста на уста, дори и неточни отживели лекарски твърдения. 

Коментари