Публикация

За сърцето почивка няма, особено по празниците

Кардиолозите няма да почиват особено по време на празниците, защото статистиките отдавна са доказали, че положителните емоции също натоварват сърцето.


Това е причината в почивни дни пред спешните кабинети винаги да има опашки, а интензивните отделения да се препълват. 

Важно е да се знае, че изключително рядко сърдечните кризи идват като гръм от ясно небе. В повечето случаи дълго време преди това организмът е давал сигнали за проблем, но никой не им е обръщал внимание.

Факторите, които натоварват сърцето по празниците, са напълно обективни. На първо място са преяждането и препиването. След това идват безсънните нощи и опитът да си наваксаме по различен начин скуката от еднообразните работни дни. Ако във всекидневието си един човек редува бюрото с леглото, а в отпуската си се хвърли на екстремни преживявания, рискът сърцето да го предаде е доста висок. 

За да не се помрачават хубавите ваканционни дни, съобразявайте натоварването с обичайния си начин на живот. Ако вече приемате медикаменти срещу високо кръвно или други хронични проблеми, спазвайте стриктно лечебната схема. 

Най-добре е редовно да следите състоянието на сърдечно-съдовата система чрез профилактични прегледи и изследвания. Достатъчно е личният лекар да измери артериалното налягане, да направи кардиограма, да определи индекса на телесната маса и да провери нивото на холестерола, триглицеридите, кръвната захар, за да се ориентира има ли данни за проблем. Ако се установят рискови фактори или нещо по-сериозно, след консултация с кардиолог трябва да започне своевременно лечение и промяна в начина на живот.

Понякога здравословното хранене и увеличената физическа активност са достатъчни за понижаване на кръвното и на холестерола. При значителна част от хората се налага и прием на медикаменти, които трябва да се пият редовно и продължително, за да имат ефект. Пропуските на хапчета често завършват със спешен прием в болница. 

А по отношение на празничните трапези рибата със зелена салата никак не е по-лоша от свинското със зеле. Освен това носи полза за здравето.

Коментари