Публикация

Стартира конкурс „Най-здрав бивш пушач на 2012г”

Стартира национален конкурс „Най-здрав бивш пушач на 2012 г.”, информира д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция в Плевен.


Тя поясни, че инициативата е на Министерство на здравеопазването и цели да насърчи настоящите пушачи да откажат психоактивната си зависимост от тютюневите изделия. 

Първата фаза на конкурса ще продължи до края на януари, а втората – от 6 февруари до 1 ноември 2012 година. 

Участниците в състезанието трябва да  представят медицински документи за здравния си статус, които да свидетелстват за причинени вреди от употребата на тютюневите изделия и кратки лични истории за опитите си за отказване на цигарите. 

Експертна комисия от лекари и експерти от МЗ ще излъчи победителите. Предвидени са общо 15 предметни награди в групите - бременни и кърмещи жени,  здравни специалисти,  педагози, работодатели и   граждани с друго занятие. 

При награждаването победителят ще има възможност да покаже видеоматериал, свързан с отказа му от тютюнопушене.

Зависимостта към цигарите причинява над 25 други болести – злокачествени, сърдечно-съдови, респираторни и др., предизвиква лични, социални, здравно-осигурителни, културни, икономически проблеми. 

Затова новата 2012 г. е отлична възможност за българските пушачи да се подготвят за пълната забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места в България. 

Ползите, които ще постигнат, са не само за здравето и финансовия им статус, но и за непушачите в България – техните деца, любими хора, приятели и близки, които са вече над 70% от българите и броят им непрекъснато се увеличава.

Коментари