Публикация

Банско – микс от култура, история и забавления

Банско е най-големият ски курорт на Балканите и през зимните месеци не е нужно да ходите в Алпите, за да срещнете олимпийски и световни ски величия – те са тук: на пистите, в механите и нощните клубове.


След стартовете за Световната купа през февруари т.г. градчето стана още по-популярно и космополитно: то e само на 160 км от летище София, на няколко часа от всички големи европейски градове, а разширен и подновен панорамен път ви доставя до целогодишната почивка,  разнообразните културни събития и емоционалните забавления – за всички възрасти и всеки джоб. 

За централния храм в града „Света Троица” местните разказват, че заможните търговци в началото на XIX век много искали да го построят, но според закона турските управници разрешавали това да става само на мястото на старинно църквище. Банскалии закопали в тайна доба на избраното място разпятие и стара икона. Така „доказали”, че имат право да издигнат своя църква. Тя е една от най-големите у нас и е изградена с още една хитрост – над централния вход и досега присъстват символите на християнството и исляма: кръстът и полумесецът. Така построили молитвен дом уж на двете религии и заобиколили още едно изискване – църквите да не са по-големи от джамиите. 

Покривът на храма на „Света Троица”, където много хора идват да се венчаят или да кръстят според християнския ни обичай децата си, се крепи на 12 огромни дървени колони, символизиращи 12-те апостоли, а 30-метровата кула камбанария е строена от майстор Глигор Доюв. Непосредствено до „Света Троица” е родната къща на просветителя Неофит Рилски. Тя е типичен образец на банската архитектура: с каменен градеж, открит чардак, малък двор и високи дувари. На централния градски площад се намира къщата музей „Никола Вапцаров”, където ще видите родословието на поета и ще научите повече за краткия живот и вдъхновеното му творчество. 

Ценност представляват и шестте зали на постоянната иконна сбирка „Банска художествена школа”, която се помещава в най-старата точно датирана и запазена сграда в Банско (1749 г.), също обявена за паметник на културата. Още патриотизъм и култура можете да попиете на Етнографската изложба базар и във Веляновата къща – една от най-красивите местни сгради от епохата на Възраждането. Тя е била населявана от семейството на Велян Огнев от Дебърската школа, за когото се предполага, че е декорирал с флорални мотиви църквата „Света Троица”.

Банско вече предлага целогодишно качествени културни събития, на които можете да се насладите при умерени цени на квартирите и храната, особено извън ски сезона. На поредния джаз фестивал миналата година тук бе един от последните концерти на Краля на соула Соломон Бърк, който въпреки 250-те си килограма изнесе впечатляващ спектакъл, а тази година препълненият площад слуша повече от два часа изумителната Лили Иванова.

-brr-

Организират се още Фестивал за оперно изкуство, Международен фестивал на планинарското кино, автентичното фолклорно надпяване „Между три планини”, Летният театрален фестивал и рок събитието Elevation в Разлог също са в плана.

Любителите на кристално чистия въздух и разпускането сред дивата природа през цялата година са привлечени от Националния парк „Пирин” с най-посещаваните резервати „Баюви дупки-Джинджирица” и „Юлен”. Асфалтиран път води от града до хижа „Вихрен”, откъдето можете да поемете към каменистия първенец с неговите 2914 м. Наблизо е многовековната Байкушева мура, а по пътя ще видите величествените смърчове и ще срещнете усмихнати хора, каквито вече в големия град няма.

Добринище е на 6 км от Банско. То е заобиколено от Рила, Пирин и Родопите и е крайна спирка на живописното трасе на единствената действаща теснолинейка у нас, която го свързва с град Септември. Тук има 17 минерални извора с температура на водата 30-43 градуса и голяма минерална баня. В района си заслужава да се видят още водопадът Свети Никола, единствената по рода си в България градина за еделвайси, църквата „Св. св. Петър и Павел”. На около 3 км югоизточно от Добринище се намира действащият манастир "Свети Пантелеймон", обявен за паметник на културата. 

Всяка година през втората неделя от август на хижа „Гоце Делчев” се провежда събор. Оттук може да се качите до хижа „Безбог” с лифт, да посетите Тевното езеро, Поповото езеро и връх Безбог. Любителите на дългите преходи могат да стигнат от хижа „Безбог” до най-малкия град в България – Мелник, за 12 часа.

Село Добърско се споменава за пръв път в Рилската грамота на цар Иван Шишман от 1378 година и до края на XVIII век е било най-развито икономически в Разложката котловина. Големите стада добитък се спускали през зимата на юг към Серес и Драма, а добърските търговци изнасяли памук за Босна, Сърбия, Виена и Будапеща. 

Легендата разказва, че на това място са се установили, застигнати от зимата, ослепените Самуилови войници, които след битката от 1014 г. при Беласица се насочват към Рилския манастир. Тук намират лечебната вода от аязмото в двора на средновековната църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Това предание е отразено в стенописите на църквата, прочути и с изображението на Христос сякаш в космическа капсула. Наблизо е живописният 30-метров водопад „Щрокалото”. 

Коментари