Публикация

Грипът изисква ранно лечение

Интервю с д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в ДКЦ ХІ – София.


Д-р Георгиев, колко от вашите пациенти се ваксинираха срещу грип тази есен?

За съжаление доста малка част от моите пациенти си поставят противогрипна ваксина. Все още много хора си мислят, че точно те няма да се разболеят и вирусът ще ги подмине. Това се отнася не само до грипа, но и до други заболявания, за които могат да се приложат профилактични мерки. Тази народопсихология всъщност е израз на недостатъчна здравна култура.

С какви мерки можем да се предпазим от грипа?

По принцип ваксините се поставят през есента, защото на организма му е необходим един период от 3 – 4 седмици, за да се изгради имунна защита срещу съответните грипни щамове. У нас традиционно грипът причинява епидемии през януари и февруари, но може да започне и в края на декември. Сега е малко късно за ваксини. Затова предпазването с днешна дата е свързано със здравословно хранене, прием на витамини, адекватен двигателен режим на открито, правилно облекло. При увеличаване на заболяемостта трябва да се избягва престой в помещения с много хора. Има и медикаментозна профилактика на грипа чрез прием на антивирусни препарати като ремантадин. За предпазване от грип при лица над 7-годишна възраст той може да се приема по 1 таблетка дневно до един месец. 

 Тези, които са боледували от грип миналата година, могат ли да бъдат спокойни, че тази година болестта ще ги прескочи?

В никакъв случай! Грипните вируси са изключително изменчиви и затова няма трайна ваксина и траен имунитет след преболедуване.

 Ако човек заболее с втрисане, висока температура и болки в цялото тяло, какъв алгоритъм трябва да следва?

При такива симптоми се остава у дома на легло, взимат се таблетки срещу температурата, пият се повече течности и се уговаря консултация с лекаря. При болки в гърлото, кашлица и хрема се прилагат таблетки за смучене, сиропи и капки. Сериозна грешка е лечението на грипа да започва с антибиотик! Той може да бъде назначен от специалист само ако установи бактериално усложнение. Самият грип има специфично лечение с химиопрепарати. Но в този случай те се прилагат по различна схема в сравнение с профилактиката. Стандартната терапия с ремантадин е за 5 дни с намаляваща доза.

 Кога започва приемът на противовирусно лекарство?

Тези противогрипни препарати блокират размножаването на грипните вируси и трябва да се приложат максимално рано, за да имат най-добър ефект. Правилото е приемът да започне до 48 часа от началото на оплакванията. Навременното и целенасочено лечение скъсява времето за боледуване и най-важното – предпазва от усложнения.

Във вашата практика с какви усложнения от грип най-често се сблъсквате?

Когато заболяването се усложни с бактериална инфекция, най-често това са пневмонии и възпаления на ушите и синусите – отити и синуити. Другите усложнения за радост са по-редки, но не са изключени – менинго-енцефалити, миокардити, перикардити, бъбречни инфекции. От тежко протичане на грипа и от усложнения са застрашени най-вече хората над 65 години, хронично болните и малките деца. При тях трябва да се прилага стриктно пълен комплекс от предпазващи мерки като ваксини през есента, медикаментозна профилактика по време на епидемия, избягване на посещения на многолюдни места. Ако все пак се стигне до заболяване, правилното и своевременно лечение е решаващо. 

 Пушенето увеличава ли риска от вирусни инфекции?

Категорично! Тютюневият дим уврежда дихателните пътища и силно понижава локалния имунитет. Така вратата за всякакви патогенни причинители е широко отворена. 

 Кога пращате пациентите с грип за болнично лечение?

Най-често при усложнения на фона на сериозни хронични заболявания като диабет, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Част от пневмониите също трябва да се лекуват в болница.  

Коментари