Публикация

Кардиоуредите – най-подходящи за фитнес у дома

Фитнесът е едно от най-популярните спортни занимания в света. Една от причините милиони хора да поддържат по този начин добра физическа форма е може би липсата на възрастови или полови ограничения.


Всеки, който иска, може да се включи към фитнес гвардията. Зали колкото искаш. Въпреки това някои хора предпочитат да тренират вкъщи. Магазините, предлагащи фитнес уреди, са много, а изборът - повече от достатъчен, за да оборудваш собствена тренировъчна зала у дома. Стига, разбира се, да разполагаш с достатъчно място. В противен случай си принуден да се спреш на един от уредите. Но кой точно да бъде той? А и все пак трябва да бъде максимално комплексен.

За да се ориентираме в това многообразие, се срещнахме с Димитър Димитров, инструктор в столичен фитнес клуб. Пътечките за бягане, крос тренажорите, велоергометрите и степерите, или тъй наречените кардиоуреди, са предпочитани от клиентите, желаещи да тренират в домашни условия. Най-скъпи са пътечките, а най-евтини - степерите. Велоергометрите пък са по-евтини от крос тренажорите. 

За хората с наднормено тегло не се препоръчва бягащата пътечка, тъй като натоварва ставите. Те би трябвало да се ориентират към велоергометъра. Всеки един от тези уреди е подходящ както за жени, така и за мъже. „Двата пола правят еднакви упражнения, разликата е само в тежестите”, поясни Димитър. 

Гирички от 1 до 3 килограма, както и въженце за скачане, са част от фитнес атрибутите на нежния пол. Тежестите са достатъчни за изграждането на елегантни мускули, без те да са предизвикателство към добрата визия на дамите. С гиричките могат да се правят много упражнения за гърди, рамене, бицепс, трицепс. Странични наклони за проблемните зони, или, както ги наричаме, паласки. Клековете са абсолютно предостатъчни за стягане мускулите на краката. Коремни преси могат да се правят и на пода. 

Необходимо е желание, а не напълно оборудван фитнес салон, за да поддържаш добра линия. „Много хора си накупуваха гладиатори и голяма част от тях се върнаха при мен да им търся пазар на уредите”, разказва събеседникът ни. Т.нар. гладиатори са неудобни за тренировка и заемат огромно място. У дома за силната половинка достатъчна е и лежанката. Тя дава възможност за трениране на голям брой мускулни групи. Допълва се с лост, който може да се ползва и за други упражнения - за бицепс, трицепс или пък клекове за мускулите на краката. Снабдете се и с две малки лостчета до 40 см, на които да сглобявате дискове с тежести за още допълнителни упражнения. 

Когато избирате уреди за дома си, не е необходимо те да са професионални, защото са предвидени за зали, където експлоатацията им е в пъти повече, отколкото в домашни условия. Нормално е и тяхната цена да е доста по-висока. Ориентирайте се към полупрофесионалните. Ако все пак се спрете на професионален, то знайте, че на практика инвестирате в нещо, което може да ползвате вие и семейството ви цял живот. Един хубав велоергометър е от порядъка на 500-600, като може да стигне и до 1500 лева. При него екстрите са повече, но и по-евтин ще ви свърши идеална работа, стига да не го превърнете в закачалка. Предлаганите комбинирани уреди са по-некачествени и лесно се чупят. 

Освен чужди марки на пазара вече има и родни. „Тяхното качество е конкурентно, а цената - в пъти по-ниска от западните. Затова и не виждам защо трябва да бъдат пренебрегвани”, продължава инструкторът. Важно е да се обърне внимание и на теглото, за което са предвидени уредите – до 100, 120, 150 кг. 

Всеки един от уредите може да се ползва самостоятелно без инструктор. Независимо от това, преди да започнете да тренирате, е добре да потърсите професионални съвети. Така няма да се лутате и да се чудите дали това, което правите, е правилно и ефективно. Добре е инструктор да ви направи програма, тъй като има ред, в който се правят упражненията. Тренират се определени мускулни групи, съчетават се едни упражнения с други и т.н. За да избегнете травмите, никога не пропускайте да загреете преди тренировка. Добри упражнения за тази цел са тези, които правехме в училище в часовете по физическо. Използването на малки тежести с повече повторение е загрявка за същинската част от тренировката. Достатъчни са десет минути, за да подготвите мускулите си. Надценяването на собствените възможности също често води до травми. 

„В залата хора са получавали травми и от малки тежести поради несериозно отношение. Когато правиш дадено упражнение, трябва да си концентриран”, съветва Димитър Димитров. Неправилната стойка при изпълнението на определено упражнение може да травмира тялото. Наличието на болка е индикатор, който не бива да се пренебрегва. Нормално е тялото да изпитва натоварване и известен дискомфорт по време на упражнението, но в никакъв случай болка. 

Коментари