Публикация

Внимание! Празничен стрес

Стресът, свързан с подготовката за празниците е нормално явление. Понякога пуйката изгаря, друг път се отлагат полети, възникват различни проблеми.


Някои хора приемат по-тежко нещата от другите. Приятното прекарване зависи от начина , по който реагирате на напрежението.

Ето 9 признака, че сте заплашени от празничен стрес и начините за неговото предотвратяване.

Имате прекалено големи очаквания
Ако сте човек, който винаги се притеснява, че не се справя със задачите, които сте си поставили, празниците най-вероятно ще засилят това чувство. Понякога очакванията са толкова нереалистични, че те не могат да се сбъднат.

Как трябва да постъпвате: Съсредоточете се върху реалните цели. Ако нещата не се подредат по най-идеалния начин, както сте планирали, рискувате да понесете големи разочарования. Перфекционистите трябва да запомнят, че приготовленията за празника не са по силите само на един човек. Разпределянето на задачите сред близките може наистина да облекчи  товара от задължения, с които сте се нагърбили.

Поемате непосилни ангажименти
По празниците хората обикновено са затрупани от покани. Струпването на служебни тържества, семейни задължения, пазаруване по магазините напряга и изтощава. Претрупаната със задължения програма води до пренебрегване на обичайните дейности. Първите жертви са сънят и физическите упражнения, които са главните средства за справяне със стреса.
 
Как трябва да постъпвате: Бъдете готови да казвате “не” за някои неща. Очертайте приоритетите си в домакинската работа, отклонете някои покани и запланувайте за празниците дейности, които са ви приятни,  а не такива,  които сте принудени да вършите само по задължение.

Имате сложни фамилни отношения
Ако имате властни родители или враждебно настроени братя и сестри, празниците може да усложнят още повече взаимоотношенията ви. Напрежението може да ескалира, особено ако прекарвате по-дълго отколкото сте свикнали с членове на семейството си.
 
Как трябва да постъпвате: Съобразете се с даденостите. Осигурете  време за себе си, дори и да се налага да приемате гости.

Лишавате се от сън, за да смогнете със задачите
Лягате си късно, защото имате да вършите много неща – да тичате по разпродажби и до късно да опаковате подаръците или да празнувате с колеги. Празниците обаче не трябва да са повод за лишаване от сън.

Как трябва да постъпвате: Добрият нощен сън трябва да бъде сред приоритетите ви. Недоспиването води до лошо настроение и стрес, до нарушаване на диетата и до увеличаване на риска от простуди, депресия и пътни произшествия.
 
От напрежение пиете повече алкохол
Чаша червено вино понякога е чудесно средство за разпускане в края на дълъг стресиращ ден, но прекаляването с алкохола води до неприятности. Алкохолът е депресант и прекаляването с него може да ви направи по-емоционални и по-уязвими към стреса.

Как трябва да постъпвате: Приемът на алкохол трябва да се ограничава до 1 или 2 питиета на ден. Това не е толкова лесно,  когато сте поканени на празнично служебно парти, но ако забележите, че сте на път да нарушите мярката си,  се оттеглете навреме от празненството.

Дрехите започват да ви отесняват
Похапването от остатъците от пуйката, коледните сладки и участието в празнични коктейли си казват думата и килограмите неусетно растат. Установено е, че по празниците много хора натрупват по някое и друго кило и навлизат в порочен кръг: Преяждането по празниците стресира, а от стреса се увеличава апетита.

Как трябва да постъпвате: Настройте се предварително за празничните трапези. Насладете се на храната без да се товарите с чувство за вина, но не прекалявайте много.

Имате финансови притеснения
Не сте единствените, които имат проблеми с парите в навечерието на празниците, но финансовите притеснения понякога предизвикват стрес.
 
Как трябва да постъпвате: Въпреки че е трудно, в такива моменти не е срамно да се обърнете за помощ към църквата и благотворителните организации, за да зарадвате децата си с празнична трапеза и нови играчки.

Борите се с депресията или с друг здравен проблем
Празниците могат да се превърнат в изпитание за страдащите от депресия и други душевни разстройства, защото тогава от хората се очаква да бъдат щастливи.
 
Как трябва да постъпвате: Ако предварително си дадете сметка за чувствата си ще снемете малко от напрежението, породено от  задължението да се преструвате на преливащ от щастие човек. Поговорете с членовете на семейството си и вземете решение кой е най-подходящия за вас начин за отбелязване на празника.

Отдавате прекалено значение на традициите
Спазването на традициите по празниците е много хубаво нещо, но понякога плановете се променят.

Как трябва да постъпвате: Спазвайте старите традиции, но бъдете отворени и за нови. Понякога празниците не преминават според разбиранията ни, но помислете колко се е променил живота ви през последната година. Проявявайте повече гъвкавост и желание за компромиси – смисълът на празниците не е само в храната и мястото на тържеството, или в цената на подаръците.

Коментари