Публикация

Как да прогоним депресията

Съществува мит, че самоубийствата се извършват най-често около Коледните празници. Това не е вярно. Пикът на самоубийствата е през пролетта, но хората, които са податливи на депресия, могат да преживеят труден период и по празниците.


По това време обикновено ангажиментите са многобройни, очакванията са завишени, появяват се финансови затруднения, но с малко предвидливост празниците може да преминат много приятно.

Психолозите предлагат следващите съвети за спокойно и весело прекарване на празниците: 

Изгответе си предварителен план
Предварително обмислете програмата си и включете в нея време за себе си. Отбележете на календара като задачи някои дейности, с които се възстановявате - например четене на книга или кратка дрямка.  
Запишете ги като приоритетни, за да не ги пропуснете в суматохата на пазаруването и готвенето.

Избягвайте конфликтите в семейството
Ако очаквате конфликти по време на семейните събирания, си пригответе някои неутрални реплики, като “Нека говорим за това друг път” или “Разбирам чувствата ти”. В такива моменти излезте от стаята под предлог, че трябва да помогнете в кухнята или да нагледате децата. 

Забравете перфекционизма
Понякога суматохата по празниците и желанието всичко да бъде перфектно водят до задълбочаване на депресията. Не се съсредоточавайте върху себе си. Помислете за хората , които имат много по-малки възможности от вас и ше осъзнаете, че сте сред щастливците. Запишете си простите неща, които наистина доставят удоволствие на семейството ви и се опитайте да окажете помощ на хора, които са по-ощетени от вас. 

Научете се да тъгувате
Хората, които са загубили близък човек понякога изпитват яд, че са изоставени сами на празника, или вина, че ще се забавляват. Тези чувства са нормални. Те показват, че сте човешко същество и че започвате да се възстановявате от загубата. Излейте чувствата си пред близък човек или пред хора с вашата съдба.

Предвидете време за сън
Подготовката за празниците може да наруши обичайния режим на съня, но е известно, че безсънието има връзка с депресията. Бъдете особено внимателни и не крадете от съня си, за да успеете да се справите с всички задачи. Опитайте се да лягате и ставате по едно и също време, избягвайте тежките вечери и физически дейности няколко часа преди сън. Не гледайте телевизия в спалнята.

Осигурете си помощ
Хората с малки деца понякога се справят трудно с всички задължения по празниците и изпадат в депресия. Ако роднините ви живеят далече се обърнете за помощ към близките си приятели или към организирана група от хора, които се опитват да се справят с депресията.

Степенувайте по важност задачите
Физическите упражнения трябва да бъдат поставени на едно от първите места в плановете ви, а обикновено по празниците те остават на последно. Колкото повече се стресирате и ставате раздразнителни, толкова по-голяма нужда имате от физическо раздвижване. Отделете време за спорт, така ще изгорите и калориите, които трупате на празничната трапеза. Физическите упражнения подобряват настроението. Ходете по половин час дневно 5 пъти в седмицата или по 1 час през ден.

Отделете време за пребиваване на открито
Ако по това време на годината сте непрекъснато уморени и раздразнителни, причината може да не е в празниците, а в липсата на слънчева светлина. 

Сезонното афективно разстройство Seasonal affective disorder, SAD, се лекува с дълги разходки през деня. Ако мислите, че страдате от това разстройство, потърсете лекарска помощ.

Обръщайте внимание на стойностните неща
Подаръците не са най-важното нещо на празника, но финансовите вълнения могат да ни накарат да забравим това. 

Дръжте под контрол стреса/ и парите си / като организирате размяната на подаръци с приятелите и семейството си. Може да подарите домашно приготвен сладкиш, или да организирате томбола. 

Не прекалявайте с храната и алкохола
Някои хора възприемат преяждането като празнична традиция, но освен че е нездравословно, то създава и чувство за вина. Изяжте 1 парче торта, а не 3. Седмица преди празника яжте само здравословна храна. Не борете депресията с алкохол. Той засилва емоциите и влошава психическото състояние.
 
Освободете се от някои ангажименти
Ако чувствате, че не можете да вмъкнете в програмата си всички срещи, отменете някои от тях. Понякога се стресираме, защото не осъзнаваме, че времетраенето на Коледа и Нова година е само по 24 часа. Обмислете какво предпочитате да правите през тези часове. Това ще подреди мислите ви и ще ви успокои.

Коментари