Публикация

Умората и напрежението имат естествен враг - аминокиселините

Когато календарът отброява последните дни на годината, светят коледните украси, а магазините са пълни и оживени повече от обичайното, много често ще дочуете, а и изречете репликата „Истинска лудница е!”.


Графикът за приключването на деловите задачи ви притиска, трябва да се купят подаръци, да се изпратят поздравителни картички и имейли, да се подготвят детските и служебните тържества, да се огледат последно детайлите за пътуването или ваканцията... Много често, особено за женската половина, която трябва да се погрижи още и за привлекателния си вид, както и за по правило липсващия тоалет, неусетно подготовката за празниците се превръща в напрегнато и изтощително изпитание. 

А когато някъде след Ивановден поредицата от почерпки и тържества поприключи, също нерядко казваме „Чувствам се като изстискан лимон”... Добрата организация, планиране и разпределение на задачите около цялата празнична суматоха са задължителни и много полезни, но има и причини за умората, които не можем да избегнем – като доста рязката промяна на времето, намаленото слънчево греене и отражението му върху настроението и ефективната работа на мозъка, грип и други типични за сезона инфекции, интоксикация от лекарствата. Точно в този период се набляга и на повече тестени и мазни храни, изкушени сме от твърде солените туршии, а ако пестим часове, за да успеем да свършим всичко – то е за сметка на разходката на открито и изобщо на движението под всякаква форма. 

Колкото повече време прекарваме в закрити и отопляеми помещения, толкова повече ни наляга отпадналост и усещане за липса на енергия. То е и заради сухия въздух, който освен това силно ограничава способността на носната лигавица да прегражда пътя на вирусите и бактериите. Липсата на свеж въздух е важна причина за това имунитетът да спада и организмът да става по-уязвим на т.нар. простудни заболявания. 

Как да се спасим от омагьосания кръг на психическата и физическата преумора, на стреса и понижения имунитет? Средство номер едно е активното движение – и не говорим само за фитнес залата, игрището или басейна – достатъчно е всекидневното интензивно изминаване пеша на 2-3 километра и категоричното избягване на асансьора за няколко етажа. Неслучайно напоследък и в Европа, и в Америка има такава масова подкрепа за повика „Забрави асансьора, бъди здрав!”. 

Много разпространена грешка в опит да надмогнем бързо умората е прибягването до големи дози кафе. „Тогава обаче ефектът е отрицателен – казва д-р Виолета Заркова, ръководител на Антидопинговия център към Министерството на физическата култура и спорта. - Повечето енергийни напитки, които се продават свободно, също съдържат кофеин. Те не са безвредни, особено за подрастващия организъм. Очакваме - казва д-р Заркова, - че една-две чашки алкохол вечер ще ни отпуснат, но често се получава точно обратното.” Според невролога доц. Пенчо Колев нерядко хората злоупотребяват с медикаменти, които имат стимулиращо действие върху централната нервна система. 

Той съветва, когато умората е осезаема и потискаща, да прибегнем и до помощта на някои препарати, които се продават без рецепта. „Бих препоръчал курс с енергизиращите естествени аминокиселини аргинин и аспартат, съдържащи се в препарата „Сарженор”. Приема се три пъти дневно по една ампула в продължение на седмица. Той е напълно безопасен стимулант и действа много благоприятно и върху детоксикиращите процеси в черния дроб, което също спомага да се чувстваме в добра кондиция. „Сарженор” не взаимодейства с другите лекарства и не им пречи. Няма противопоказания или странични действия и е полезен и подходящ за бременни и родилки”, казва доц. Колев. 

Коментари