Публикация

Подаръците под елхата

Играчки ще има за всички от сърце, но и трябва доста пълно портмоне. Добрият белобрад старец изобщо не е старомоден и носи в чувала най-нови технологични джаджи.


Модата при детските играчки не прощава на родителите. Хлапетата искат коледни изненади, струващи половин заплата, а рекламите в детските телевизионни програми пълнят кутиите под елхата. 

Момиченцата винаги си падат по Барби. Куклата може да бъде каквато си поиска и да прави каквото си ще за цена между 30 и 50 лева - Барби Рапунцел, Барби мускетарки, Барби с домашни любимци... Барби си има антураж и какви ли не глезотийки. 

Рекламираното бебе Дафни пък суче от специално шише два пъти на ден и не само се смее щастливо, но и расте... за сметка на стотачка. Продават се „питателни пюрета”, дрешки и колички на цени като за истински бебета. 
Момченцата си падат по десетките разновидности на Бен Тен, всяка от които е около четиридесет лева. Модата на Бакуганите също не минава, а игрите стават все по-усъвършенствани – с нови средства за по-мощни атаки.  
Шумно се рекламира писалка, с която хлапето може да прави светлинно шоу дори и върху кучето за 60 кинта. Малко по-евтин е летящ череп със светлини и звуци, който се управлява дистанционно. 

Така че, ако оставяте дълго хлапето пред телевизора, не се сърдете за скъпото му коледно желание. А най-често шумно рекламираните играчки са интересни до появата на клип с по-нов модел. 

Някои безропотно изпълняват желанието на хлапето, други пък купуват това, което на тях им харесва. Изборът на играчка не е лесен - всяко дете е уникално и има различни интереси. Забавлението трябва да е съобразено с възрастта и уменията му.

За хлапетата до годинка и половина са полезни дрънкалки, кубчета, килимчета за гимнастика, музикални и плюшени играчки, забавленията за ваната и проходилки. 

По-големите, до 3-годишни, вече говорят и разбират, имитират мама и тате. За тяхното любопитство са полезни кукли, животинчета, колички, конструктори, комплекти за рисуване, музикални инструменти. Когато навършат 3 годинки, стартира веселбата – започват да разбират игрите, експериментират с думи, стават по-енергични. Подходящи са сглобяеми играчки, колела, влакчета и колички с дистанционно, игри с въпроси и отговори. 

Конструктори и мозайки помагат на 4-5-годишните да развихрят фантазията си. След шестата годинка играчката трябва да си има оригинал в реалния живот – за момченцата коли с дистанционно, роботи, сложни конструктори и пъзели, а момиченцата си играят на мама и бебе с куклите и техните аксесоари. 

Играчката трябва да е безопасна, полезна и интересна. Също и практична – лесно да се почиства, поддържа и съхранява. 

Важни са и инструкциите за употреба и предупредителните текстове. Забавленията за по-големите могат да бъдат опасни за по-малките.

Лесно играчката става плачка, ако се предпочете цената пред качеството. Много трябва да се внимава с игрите, които се включват към електрическата мрежа. 

Случва се и из цялата стая да са разхвърляни скъпи играчки, а малчуганът да се забавлява с дистанционното на телевизора, мобилен телефон или тигана.

Затова е важно да се избере хубава и подходяща играчка за всяко хлапе. И да не позволяваме мишката да изяде книжката.

Коментари