Публикация

Куклата – най-верният приятел в игрите

Куклата е магическата вещ, която винаги може да ни върне назад към света на фантазиите и игрите. Но докато бабите ни учеха как се правят парцалени кукли, времената се променяха и неусетно любимите детски играчки придобиха неузнаваем вид.


„С развитието на технологиите децата станаха и по-капризни, по-изискващи. Вече не е достатъчно да обличаш и събличаш куклата. Тя трябва да има други способности, аксесоари и функции” – обясни ни Ивелина Брънзова, маркетинг мениджър на една от най-големите фирми за маркови играчки на българския пазар.

Тя раздели условно куклите на два типа – големи (бебета) и фешън долс (модерни кукли). Според нашата събеседничка хит на пазара са интерактивните кукли, които реагират по някакъв начин. Например много се харесва бебе, което трябва да се храни с шоколадови бисквитки, предварително потопени в мляко. Предлага се и кукла-бебе, нахапана от комари.

В определен режим на куклата започват да й излизат пъпчици, а детето трябва да я намаже със специално кремче, за да й минат. Грижовните умения, които се възпитават у детето чрез игра, не спират дотук. Големите кукли-бебета имат режим на спане и при шум проплакват, други трябва да се нахранят, а след това да им се смени памперсът, трети умеят да плуват.

Ивелина Брънзова предупреждава, че родителите трябва да са внимателни при покупка на играчка за детето си. „По принцип, щом е достигнал до българския пазар, значи детският артикул е качествен и са спазени Европейските директиви. За съжаление обаче това невинаги е така и в страната ни се внасят играчки от Далечния изток, направени с некачествени материали, за да бъдат по-евтини крайните продукти.”

Съветът на нашата събеседничка е да следите играчката да има етикет на български, а вносителят и производителят да са утвърдени на пазара фирми.

Покупките на играчки онлайн са алтернатива за много родители, които нямат време, разказа ни още специалистката в света на детските артикули за забавление. „Все още обаче се предпочита да се пазарува от вериги хипермаркети, магазини за маркови играчки и книжарници - когато детето има досег с играчката, може да я пипне и да я хареса. Ето защо онлайн се купуват предимно играчки за деца от 0 до 3 години, защото тогава все още те не участват активно в избора на любимия им предмет.”

Вече са създадени и специални детски софтуери и програми. „Новото поколение е наистина компютърно грамотно, ето защо не е тайна, че игровата част до известна степен се измества от електронен живот на куклата” – обясни ни Ивелина Брънзова.  -brr-

„В моето детство далеч нямахме такъв избор на кукли, каквито има днес. Обикновено вземах ножиците на майка ми и развалях някоя нейна рокля, за да си ушия кукла, от което тя, разбира се, не беше много доволна” – смеейки се сподели пред екипа ни Лидия Васева, която е майстор в ръчното изработване на кукли. Тя призна, че най-хубавото в работата й е, когато види някое дете щастливо, прегърнало новата си кукла. „Парцалената кукла не може да бъде изместена от сърцето на малчугана, защото тя оживява във фантазиите му” – убедена е тя.

Всяка кукла в ръцете на майсторката става уникална. „Моята кукла има душа”, казва нашата събеседничка. Редовни клиенти са й куклени театри, детски градини, куклите й се поръчват за декорация на фирмени събития или просто от хора, които искат да изненадат свой близък, а не намират нещо подходящо за целта.

Изненада и радост се чете и в очите на всички деца, когато отидат на куклен театър, това е истински празник за бъдещия ни наследник. „Куклата и играта са нещата, с които детето по-лесно запомня, то се учи и възпитава с тяхна помощ. Малчуганите често се идентифицират с героите от спектаклите – някои с добрите, други с лошите. Но те виждат поуката в края на представлението”, разказа ни Венцислава Асенова, която е част от актьорския състав на Столичен куклен театър.

Актрисата е сигурна, че колкото и да напреднат технологиите, куклата няма как да бъде изместена от сърцето на детето, защото то може да си играе и да фантазира с нея часове наред: „Днешните деца имат от пиле мляко, но пред компютъра, колкото и забавни да са картинките, звуците и игрите, те не могат да задържат вниманието си повече от 15-20 минутки” – добави още жената, караща куклите да оживяват. Всяко представление за нея е безкрайно вълнуващо, защото децата са очарователни с енергията, доверието и чистотата, с която възприемат света около тях. Те се вживяват, плачат, подсказват на героите от сцената какво да направят.

„Най-трудно се задържа вниманието на будните и активните деца. Имам чувството, че те са готови да довършат историята вместо мен” – споделя с усмивка Венцислава Асенова. Тя е убедена, че не само момиченцата играят и обичат куклите: „Момченцето на наше приятелско семейство обожава кукли, но в това няма нищо нередно според детски психолог, защото то ги възприема като модели. То е много артистично и творчески настроено”. Задочно към нейното мнение се присъедини и майсторката на кукли Лидия Васева, която призна, че често прави кукли и за момченца – мишлета, Кума Лиса, ловец, храбър юнак, дядо и въобще каквото се сетите.

Венцислава Асенова се вдъхновява от енергията и жизнерадостното настроение на малките й зрители. Такива ще струят и от вашето дете, ако го заведете на куклен театър или му подарите кукла. Направете я заедно, поръчайте му я специално или просто я купете от магазина. Резултатите няма да закъснеят – желанията му ще се понесат на крилете на мечтите, детето ще разказва по-добре, ще се научи да се грижи и да обича и най-важното: ще има верен приятел до себе си.


Коментари