Публикация

За обилното похапване по празниците

Дори и да не сте изкарали коледните пости, трябва да знаете някои основни правила за храненето през дългите предстоящи празници. А ако сте постили, организмът се нуждае от допълнителна адаптация, за да премине към нормално хранене.



Заблуда е твърдението, че преди очаквана обилна гощавка е добре да се пази пълен глад. Ако от сутринта не се храните с цел вечерта да се натъпчете, тактиката е напълно погрешна. С този подход най-много да получите остри коремни болки и колики. Разбира се, не е редно и целодневното преяждане. Най-добре е преди богата вечерна трапеза сутринта да закусите нормално, а на обяд да хапнете лека еднородна храна.

На главната почерпка не прекалявайте с ордьоврите. Тяхната цел е да събудят вкуса и сетивата, а не да ви заситят. Не пийте алкохол на гладно и не поглъщайте цели чаши газирани напитки, които само раздуват стомаха. Неслучайно в повечето държави твърдият алкохол се пие на края на храненето, а само на Балканите той е началото на вечерта. Освен това за нормално количество се приемат едно до две питиета по 40–50 милилитра. Високоградусовият алкохол притъпява вкусовите усещания и намалява удоволствието от изтънчените ястия. По време на самото хранене най-добре е да се пие вино. Старата максима, че рибата върви само с бяло, а червените меса – само с червено, напоследък се отхвърля от сомелиерите.

Опитните чревоугодници винаги хапват в заведенията и на гости най-много от това, което най-рядко имат възможност да си приготвят във всекидневието. Затова тъпченето с хляб или с летни салати през зимата не е за препоръчване. Оставете си място за редки и скъпи храни, които сами няма как да си приготвите или пък се правят много по-рядко.

Елегантен начин да подпомогнете стомаха при обилно хранене е приемът на ензимни препарати. Те съдържат същите ензими, които организмът отделя физиологично. Само че тялото не може да реагира толкова бързо и да осигури разграждането на необичайни количества храна. Това е особено валидно за хората с някакви хронични проблеми – камъни в жлъчния мехур, прекарани панкреатити и възпаления на дванадесетопръстника. Но и за напълно здравите хора няма проблем да пият една-две ензимни таблетки в началото и в средата на обилно хранене. Освен това са полезни и препаратите, които не позволяват в храносмилателната тръба да се натрупва въздух, който разпъва корема и причинява тежест, къркорене и сърцебиене. Тези капсули се вземат обикновено след храна.

Все пак не забравяйте, че никакви хитрости не могат да заместят разумното поведение на масата, за да не завърши празничното ядене с превиване до сутринта от тежест в корема.

Коментари