Публикация

Море във ваната

Мъничко море в банята ще ни зареди с енергия, топлина и красота. Четвърт час преди лягане вана с морски соли ще ни върне лятото и слънчевото настроение.



Още древните са открили, че когато човек се потопи във вана с ароматни соли, все едно се ражда отново. Прочутата Клеопатра се разкрасявала в солена вана, а слагала морска сол и сметана на лицето си. Рецептата на египетската царица се използва и до днес за релакс и разкрасяване в спа центровете.

Морската сол съдържа повече от сто минерални вещества и нито едно от тях не е добавено изкуствено. Ако се потапяме през ден, си осигуряваме калий, калций, желязо, бром, йод и още куп необходими минерали. За средна вана са необходими около 300 грама морска сол.

Природният дар укрепва имунната система, стабилизира сърцето и кръвното налягане. Помага на храносмилането, на белите дробове, на костите. Отпуска мускулите и успокоява нервите. Морската сол подмладява кожата и глади целулита.
Във ваната може да разтворите и други естествени соли за вана, които съдържат екстракти от различни лековити билки. С тях кожата става по-нежна, мека, еластична, здрава и стегната. Солите за вана се разтварят по-бавно и трябва да ги посипете ощe с пускането на водата.

Не купувайте готови ароматизирани соли с оцветители. Избирайте само аромати, които са ви приятни.

Солите освежават, отпускат и парфюмират тялото. Лековитите им съставки възстановят при преумора и стрес, даряват със спокоен сън. Помагат при синузит, ангина и артрит. Препоръчват се при нервна възбуда, кожни сърбежи, подути крака и ревматични отоци. Ако имате температура,­ полежете във ваната десетина минутки и ще се почувствате по-добре. Препоръчват се не повече от три вани седмично с продължителност 15 минути.

По магазините ще намерите над 50 вида соли за вана. Някои от тях са популярни и познати­ - с етерично масло от роза, мента, лавандула, хвойна. Други са по-екзотични, като солта от Мъртво море и от Хималаите, с етеричните масла от природни афродизиаци. Казват, че хималайската кристална сол е най-чистата на планетата, богата на ценни минерали и енергия, тъй като се е образувала преди милиони години и се добива ръчно. Солта от Мъртво море е отлична за успокояване и хидратиране на кожата и това е открито още по времето на древния Египет.

Солите с добавени екстракти от мента, роза, лавандула, лимон и мандарина преборват стреса, умората и повишената възбудимост на нервната система. Соли за вана с хвойново етерично масло имат силно тонизиращо, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Помагат за борбата с целулита и токсините, като подобряват обмяната на веществата дълбоко в кожата, но не се препоръчват за бременни и деца под 10 години.

Ментовият аромат има облекчаващ ефект при хрема и главоболие.
Соли с портокалово етерично масло отпускат мускулатурата и регулират стомаха, полезни са за мазна кожа и акне. Тези с лимоново масло тонизират и прочистват тялото от шлаки и отрови.

С подходящите соли се плацикайте около двайсетина минутки, за да може кожата ви да усвои полезните вещества. А после, както и след плажа на морето, нанесете хидратантен крем. И ще излезете от банята със самочувствието на съвременна Клеопатра.

Коментари