Публикация

„Приятелството” между модата и животните

Светът на модата е изтъкан не само от творчески виждания, а и от много противоречия. Желанието да се откроиш с топло палто от норка например често надделява над толерантността и етичното отношение към животните. А това отваря сериозна работа на природозащитниците. Потресаващи клипчета, пълни с жестокост, сноват из интернет пространството.


„Втрещих се, като видях как разпориха корема на една жива овца, за да й вземат още нероденото агне, понеже астраганът е много скъпа кожа” – споделя интернет потребителка.

Статистиката твърди, че европейците като цяло не толерират отглеждането и убиването на животни заради кожата. Данните ни бяха предоставени от фондация „Четири лапи” и са красноречиви: в Германия според социологическо проучване от октомври 2007 г. 83% от жените и 85% от мъжете имат резерви към дрехите, изработени от истинска кожа. Допитване във Великобритания показва, че 93% от хората отхвърлят носенето на кожи. Същият резултат е получен и в Нидерландия.

Много международни дизайнери дават добър пример и се въздържат от употребата на кожи в колекциите си. Между тях са Томи Хилфигер, Ед Харди, Келвин Клайн, Стела Маккартни. Водещи фирми като Hennes & Mauritz Group, Inditex (заедно със Zara, Massimo Duti), Esprit, Mango, Mexx, C & A Fashion, S. Oliver, Timberland и Woolworth също са допринесли за спасяването на някое животно, отказвайки се от естествените кожи.
„Въпреки демонстрираната толерантност към животните обаче кожените дрехи се продават все повече през последните години и модните експерти прогнозират, че тази тенденция ще се запази.

Но докато преди се използваха кожи за изработката на цели палта, сега те по-често служат за яки към палтата, обувки, шапки и кожени шалове” – коментира специално за вестник „Живот и Здраве” Томас Питч от Германия, ръководител на базирания в Хамбург Компетентен център „Диви животни” към фондация „Четири лапи”. Експертът добави още, че има достатъчно алтернативи на естествената кожа, при това на много по-ниска цена. Новите кожуси от синтетични материи са топли и меки. „Днес изкуствената кожа е с изключително добро качество. Можете да намерите всички видове дрехи и аксесоари, изработени от нея”, каза г-н Питч.

-brr-
Далеч от подобни природосъобразни решения са стотици производители на стоки от кожа в Азия, където над два милиона кучета и котки се избиват всяка година. Много от животните се отглеждат специално за производството на кожи, други просто се хващат на улицата. Често кожи на кучета, използвани за храна в азиатските страни, стават част от международната търговия. В ЕС от 2009 г. обаче вносът и търговията с котешка и кучешка кожа са забранени.

Активисти на международната организация „Хора за етично отношение към животните” (ПЕТА) са успявали да заснемат зверски сцени на насилие над животни. Ето защо неведнъж сме ставали свидетели на шумни кампании против използването на животински кожи в колекциите на най-известните дизайнери и модни къщи. Гнева на активистите са си навличали световни имена като Роберто Кавали, Джулиън Макдоналд, Кристиян Лакроа, “Бърбъри”, “Прада” и много други. Животните обаче си имат и своите защитници също сред световните знаменитости. Ще споменем само Памела Андерсън, певицата Джамелия, групата No angels, актрисата Кристина Апългейти, Ева Мендес, италианската актриса Елизабета Каналис (бившата приятелка на Джордж Клуни) и много други, които дори позират голи в подкрепа на каузата.
    
Какво ще облечете е лично ваше решение, но и въпрос на гражданско отношение. Съвременният човек има претенциите да живее в унисон с природата, а всяко убито от показен каприз животно ни връща при прародителите ни, населявали пещерите.
За щастие модната индустрия вече доказа, че може да бъде защитник на животните. Защо да не се присъедините и вие?
 

Коментари