Публикация

Пазете черния си дроб

Не е преувеличено твърдението, че животът, здравето ни зависят до голяма степен от метаболизма, от качеството на обмяната на веществата. А централният метаболитен орган е черният дроб. Всяко нещо, което приемаме или вдишваме, минава под една или друга форма именно през него.


Той изпълнява много различни функции в човешкия организъм, като най-важните са участие в обмяната на въглехидрати, белтъци, мазнини, в натрупването на резервни хранителни вещества, важен е за имунните сили и особено за детоксикацията на вредните вещества. Бъдем ли лишени от този филтър, бъде ли черният дроб затруднен, пренатоварен, всичко вредно, което поемаме, започва да се трупа, подкопавайки организма.

Както нерационалното хранене – с каквото ни падне и когато ни падне, така и все по-голямото обездвижване са основни агресори за черния дроб. Но той има и един специален, извънреден враг, който се нарича празници – много алкохол, много мезета, пищни ястия и десерти. Обичайно след това следва решение и заричане – „поне седмица глад, за да се разтоваря и да сваля килограми”. Но въпросното пак агресивно отношение към организма значи друг вид натоварване за черния дроб и той отново страда.

Съвременната медицина включва в помощ на основния метаболитен орган подходящи комплекси от хранителни добавки, които имат отличен ефект.

 

Коментари