Публикация

Редовното движение е важно за костите и ставите

Когато през този сезон болката в ставите се обажда, обикновено си казваме, че е „от времето”. Разбира се, влагата и студът имат значение, но само като допълнителен фактор, а ставите може да започнат да страдат от съвсем млада възраст.


Първите прищраквания или болка се усещат най-често като понатежат годините, килограмите или и двете. Лекарите твърдят, че най-уязвими са коленете, защото ставният хрущял започва да се губи, а като своеобразен амортисьор именно коленете поемат основната тежест от натоварванията. Ошипяването в коленете започва доста рано – още към 35-40-годишна възраст и постепенно се появява и болката – гонартрозата се развива първоначално в едното коляно, а после и в другото.

Без да осъзнават и докато не ги заболи, съвременните хора подлагат коленете си на големи изпитания най-вече с начина си на живот – лошо хранене, минимум движение, съчетано с наднормено тегло и затлъстяване, без да пропускаме травмите, както и продължителната употреба на кортикостероиди. Според специалистите трябва да знаем, че редовното движение е особено важно условие за доброто състояние на целия костно-ставен апарат. „В хрущяла няма нерви и кръвоносни съдове. Той се храни чрез изстискване на съответните вещества от обвиващата го ставна капсула, но това става при активно движение. Следователно, ако сме постоянно обездвижени, хрущялът не може да се храни” - казва ревматологът  д-р Родина Несторова.

Ако искате да отдалечите във времето износването на хрущяла, правете упражнения за заздравяване на бедрените мускули. Ако те са силни, ще отнемат голяма част от тежестта, падаща върху коленете. Най-подходящи са физическите упражнения, които не застрашават коленете, защото травмите удвояват риска от остеоартрит. Много погрешна е тактиката натоварванията да бъдат спорадични и силови. Кое е доброто решение? Поне половин час дневно умерени упражнения - ускорено ходене, плуване, каране на колело, йога. Те активизират кръвообращението, общата подвижност и укрепват мускулите около коленете. Хората обикновено не оценяват или неглижират значението на правилната стойка за подвижността и здравето на коленните стави. Още от съвсем малки децата трябва да се приучват да държат раменете и главата изправени, а корема прибран, като тежестта на тялото се разпределя равномерно върху двата крака.
-brr-
Неудобните обувки също имат немалка „заслуга” за увреждане на коленете. Макар красотата понякога да изисква жертви, най-добре е много високите токчета да не са във всекидневна употреба, а да се носят само при официални случаи. Специално изследване на учени от Харвард установи пряка връзка между високите токчета и риска от остеоартрит, тъй като коленете на жените, носещи такива обувки, се оказали силно увредени именно в областта, където най-често се развива това изменение. Що се отнася до свободното време на открито, изборът трябва да падне върху ортопедични маратонки, обувки и професионално подбрани стелки.

Когато болката в коляното се появи, човек обикновено изчаква, приспособява се към неудобствата, които тя му създава, ограничава движенията. Но както и при всяко друго заболяване правилото е - колкото по-рано се потърси специалист, толкова по-малко страдания. Преодоляването на възпалението и болката се постига в началото с нестероидни противовъзпалителни средства. Но те трябва да се приемат много кратко време заради възможни  нежелани странични действия.

А тъй като лечението на ставната болка по правило е продължително, продуктите на природна основа са за предпочитане. Като лекар ревматолог с дългогодишна практика, д-р Несторова посочва: „Лично аз имам много добър опит със серията НеОкс, която представлява крем и олио за втриване в болните участъци, както и капсули за вътрешен прием. Това е уникална комбинация от осем стандартизирани билкови екстракта, действащи противовъзпалително и болкоуспокояващо. Тази научно разработена комбинация има наистина отличен  ефект и не предизвиква никакви странични действия”.

Коментари