Публикация

5 празнични причини за стрес

Всеки е изпитвал разочарованието от неочаквани проблеми и семейни кавги точно по време на най-чаканите празници. Затова психолозите съветват целенасочено да отбягвате най-честите причини за напрежение:


1. Почивката не е времето, в което да правите дългосрочно разпределение на семейните финанси. Тази тема често е взривоопасна, а реплики от рода: „Ти какво си донесъл (или донесла) у дома, за да имаш претенции?”, може да смразят за дълго време отношенията.

2. Не планирайте съвместно празнуване с хора, които не познавате добре, особено в обвързваща обстановка – например в нечие жилище, вила и т.н. Поговорката „Приятелите на моите приятели са и мои приятели” в случая не важи. Различните навици и очаквания, липсата на общи теми гарантират изнервяне и разправии.

3. Пътуването без подготовка и резервация е романтично, но го оставете за лятото. Тогава, дори и да закъсате с колата или да няма място в хотела, не е толкова страшно. Но през зимата нещата изглеждат по съвсем друг начин. Само 30 минути пред някой неработещ ресторант в планината могат да ви съсипят настроението.

4. Струпването на всички задачи за дните преди почивката често води до преумора, стрес и в крайна сметка до разболяване точно за празника. Не разчитайте да свършите всичко на акорд, тялото не приема днес да го разпънете с мисълта, че после ще лежите една седмица.

5. Винаги имайте резервен вариант за почивката, който всички в семейството да одобряват. Иначе при внезапно заболяване на децата или невъзможност за полети поради лошо време допълнително ще се изнервите. Ако сте си определили какво ще правите при такава ситуация, нещата изглеждат доста по-приемливи.

Коментари