Публикация

Мъжете и огледалото

Интервю с козметоложката Даниела Спасова за мъжете, които се интересуват как да поддържат своята външност


Какво обуславя необходимостта козметиката за мъже да е различна от женската?
Доминиращите в двата пола хормони са основната причина и нуждите на кожата да не са еднакви. След половото съзряване мъжкият полов хормон тестостерон започва да променя колагена, като го прави по-твърд. С това се обяснява например косопадът при мъжете – втвърдявайки се, колагенът притиска кръвоносните съдове, които снабдяват фоликулите с хранителни вещества, и при недостатъчното хранене космите започват да излиняват, докато растежът им спре. Поради уплътняването на колагена същото става и с кожата – затова при мъжете тя е по-твърда, а при жените – много по-нежна. В периода на климактериума, когато се наблюдава дисбаланс на хормоните, при превес на тестостерона при жените също започва косопад – но това става в много по-късна възраст и не при всички.

Ако изобщо използват козметика, мъжете акцентират основно върху продуктите за бръснене.
Бръсненето - дори да не е всеки ден – влияе много активно върху състоянието на кожата. И тъй като частта от лицето, която се бръсне, е доста обширна, кожата постепенно започва да променя нормалните си характеристики и става чувствителна. Продуктите, употребявани за дезинфекция при бръсненето, в същото време разрушават естествената защита на кожата – липидно-водната й мантия. Затова особено често при мъжете се среща чувствителна кожа – това означава лесно зачервяваща се, с алергични изяви и в последващ период, ако не се полагат достатъчно грижи, се появява и пигментация.

Как може да се ограничи този ефект?
Особено важно е кожата да се хидратира, да се избягва максимално миенето със силни сапуни и въобще употребата на алкални и спиртни продукти. За съжаление малко хора знаят това. Рекламите ни уверяват, че миенето със сапун е полезно за кожата. При мъжката кожа това е още по-неблагоприятно, отколкото при женската. Освен това заедно с всекидневния душ мъжете обикновено мият и косата – тоест на лицето попада шампоан. Така кожата се третира всеки ден със съвсем неподходящ продукт. Мъжката козметика отчита всички тези специфики, които са част от всекидневието на силния пол. Затова е добре мъжете да ползват именно предназначените за тях продукти.

-brr-
Полагат ли мъжете повече грижи за кожата си?
Вече и в България е забележима такава козметична култура, въпреки че традиционното разбиране толерира по-скоро небрежност и немарливост у мъжете към себе си. Но истината е, че те все повече осъзнават - да си надежден, да си успяващ, това означава да си поддържан и да умееш да се грижиш за външния си вид. А отношението към естетиката е част от културата за здравето. Но с радост отбелязвам, че новото поколение, младите мъже започват все повече да се интересуват как да поддържат своята външност, като свързват това и с грижата за здравето.
Жалко е, но все още битува мнението, че ако един мъж прави козметични процедури, той не е много добре със сексуалната ориентация. Това не е вярно. Всъщност да се поддържа кожата здрава – това не е нищо друго освен грижа към най-големия орган в човешкото тяло. Много хора изобщо не оценяват ролята на кожата не само за самочувствието, комфорта, но за цялостното здраве на организма. Нездравата кожа създава грижи като всеки друг болен орган. Козметичните процедури за мъже са съобразени със спецификите на мъжката кожа и начина, по който тя се променя с възрастта. Отчита се и психологията на мъжете, които по принцип обичат нещата 3 в 1, всичко да става по-бързо, процедурите да са по-краткотрайни. Ароматите, които се използват, са също специфични.

Кои грешки най-категорично се „изписват” на лицето?
Неразумният начин на живот първо започва да личи в зоната на очите. Там се оглеждат липсата на достатъчно сън, липсата на баланс между работа и почивка, лошото хранене, злоупотребата с алкохол, цигарите. Природата до някое време може да компенсира, но не безкрайно. По мои наблюдения мъжете започват да посещават козметичен салон, притеснени не от бръчки, от чувствителност дори, а когато забележат промяна в изражението на лицето си. Има процедури, с които се успокоява околоочният контур, премахват се торбичките, но ако не се променят начинът на живот, дисциплината, мисленето, тези неща ще се влошават и няма да могат трайно да се отстранят.


Коментари