Публикация

Хепатитът настъпва тихо, но агресивно

Интервю с д-р Пенка Акрабова, гастроентеролог в „Еврохоспитал” – Пловдив.


Д-р Акрабова, може ли човек да е боледувал от хепатит, без да разбере това?
Да, острите форми на вирусните хепатити могат да протичат безсимптомно, а хроничните вирусни хепатити при значителна част от пациентите не дават никакви оплаквания.

Кой тип хепатит е най-коварен и се открива най-трудно?
Хепатитите биват остри и хронични. Хроничните хепатити имат различни причинители. Най-честите са вирусите на хепатит В и С, употребата на алкохол, някои медикаменти; заболявания като захарен диабет, затлъстяване. Хроничният вирусен хепатит С може да протича с нормални кръвни изследвания и да се открие трудно, а в около 20 до 50% от случаите може да доведе до цироза на черния дроб и в около 3% до рак на този орган.

С какви изследвания може да се разбере, че пациентът има хепатит?
Най-важни са кръвните изследвания. Първите алармиращи данни са завишените стойности на чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ. При необходимост се назначават допълнителни биохимични, имунологични или вирусологични изследвания по преценка на лекар специалист- гастроентеролог. Коремната ехография може да установи увеличен черен дроб, слезка (далак), дифузни структурни промени, без да може да постави точна диагноза на вида на чернодробната увреда.

Има ли конкретни признаци, които трябва да ни алармират да търсим специалист?
Няма специфични оплаквания, които да се откриват само при хроничните хепатити. Общата отпадналост е водещ симптом при всички чернодробни заболявания. Може да се установи увеличен черен дроб и слезка при физикален преглед или ехографско изследване. Пожълтяването на кожата, потъмняване на урината, изсветляване на фекалните материи могат да насочат към чернодробно заболяване. Може да има тежест, дискомфорт, чувство за подпиране в дясното подребрие, но най-често пациентите започват да имат тези усещания, когато разберат, че имат проблем с черния дроб. Често изследвания, направени по друг повод или профилактично, откриват лабораторни отклонения в чернодробните показатели и това става повод за по-подробни изследвания.

Кой тип хепатит може да стане хроничен и да причини дълготрайни рискове за здравето?
Острите вирусни хепатити се причиняват от вирусите А, Е, В, С, Еbstein-Barr (ЕВV), Cytomegalovirus (СМV), Herpes simplex (НSV) вируси. Само острите хепатити В и С могат да хронифицират. Хепатит В преминава в хроничен в 10-12% от случаите, а хепатит С - в 70-80%. Острите хепатити А, Е, EBV, CMV, HSV не хронифицират.

Освен вирусните увреждания на черния дроб кои други фактори влияят на този орган?
Важен фактор, който причинява увреждания на черния дроб, е алкохолът. Появата на алкохолна болест на черния дроб зависи от количеството, а не от вида на алкохола и от продължителността на приема. Консумацията на 200 мл концентрат, 700 мл вино и 4 бири (по 500 мл) дневно в продължение на 10 години могат да доведат до сериозни промени в черния дроб. При жените толерантността към алкохол е по-ниска.
-brr-
Лекарствените увреди на черния дроб в 90% от случаите се проявяват като остър хепатит. Описани са около 1000 медикамента, които могат да причинят поражения на черния дроб по различни механизми. Медикаментозното чернодробно засягане може да се изяви с целия спектър на чернодробната патология. В 10% от случаите медикаменти като амиодарон, метотрексат, диклофенак, витамин А, папаверин и др. могат да доведат до хроничен хепатит. Не трябва да се забравя, че има и билки, които могат да увредят черния дроб. В развитите страни най-разпространеното чернодробно заболяване е неалкохолният стеатохепатит, който се наблюдава най-често при захарен диабет тип 2 и затлъстяване.

Как можем да се предпазим от хепатит?
Съществуват ваксини, които могат да ни предпазят от хепатит А и хепатит В. Няма ваксина за предпазване от хепатит С. Другото предпазване е разумното поведение – миене на ръцете, сигурни източници на храна и напитки, извършване на кръвни манипулации само от висококвалифициран медицински персонал.

Има ли пълно лечение на всички видове хепатит?
Най-успешно може да се лекува алкохолният стеатохепатит с пълно въздържание от алкохол. Неалкохолния стеатохепатит изисква добър контрол на захарния диабет при наличието му, нормализиране на телесното тегло, коригиране на метаболитните нарушения (висок холестерол и триглицериди). Вирусните хепатити се лекуват продължително с противовирусни препарати.

Какво трябва да се направи, за да не се развие цироза при хората, които злоупотребяват с алкохол и нездравословна храна?
Алкохолната болест на черния дроб преминава през три фази: 1. Стеатоза; 2. Стеатохепатит; 3. Цироза на черния дроб. Първите две фази са възвратими състояния. За да не се премине в третата фаза – чернодробна цироза, е важно да се спре алкохолната консумация, да се премине към здравословно хранене и да се приемат медикаменти от рода на хепатопротекторите.

Каква е ролята на хепатопротекторите в укрепването и лечението на черния дроб?
Хепатопротекторите имат цитопротективен ефект - защитават чернодробната клетка и подпомагат нейното възстановяване, когато е изложена на вредното въздействие на алкохол, медикаменти. Хепатопротекторите, като например Хепасейв, имат антиоксидантно действие, оказват противовъзпалителен ефект, подобряват оттичането на жлъчния сок.


" }-->

Коментари