Публикация

Любопитно: В тайнствения свят на технологиите

Човечеството не би могло да съществува без устройствата, улесняващи живота му, без всевъзможните джаджи за бита и работата. Ето защо пазарът изобилства от иновационни продукти, които се грижат за личния ни комфорт.


За колебливите и активните, за умерените и свръхамбициозните – предлага се за всекиго по нещо. Да не бъдем голословни обаче, а да се гмурнем в пъстрия свят на високите технологии! Но тъй като има опасност да станем разногледи, ще се съсредоточим върху полезните електронни джаджи, които са с миниатюрен размер, но предимствата им са огромни.

Потърсихме мнението на експерт по темата и го намерихме в лицето на Виолета Ванкова – представител на магазин за високотехнологични продукти. Тя ни разказа например за една малка, икономична и турбо ефективна пералня, устройството за вибрационно пране. „Изобретението е българско и трябва да се гордеем с него. Печели множество награди, включително и на Международния панаир в Пловдив. То ви помага да спестите до 80% електроенергия, вода и перилен препарат. Можете да го носите навсякъде със себе си, тъй като е много малко, а качеството на пране е гарантирано.” Тази електронна джаджа е не по-голяма от човешки юмрук, зарежда се като мобилен телефон и се пуска във вана, леген или съд, в който предварително слагате дрехите. Те трябва да плуват свободно в топла вода и с малко перилен препарат; за около час благодарение на вибрациите напълно се постига ефектът на най-доброто машинно или ръчно пране. Хубавото е, че дрехите не се деформират и захабяват (липсва механично триене), което е особено важно за тънки и фини материи, трикотаж, памучни и вълнени тъкани, изделия с много дантели и апликации и т.н.

Друг продукт, който може да бъде полезен на всяко домакинство, е озонатор за въздух, храна и вода. „Този уред е измислен в Китай по времето, когато е върлувал птичият грип. Благодарение и на него страната успява да се справи с тежкия проблем, защото апаратът пречиства и обезпаразитява” – категорична е нашата събеседничка. Озонаторът дезинфекцира водата и храната и по този начин може да се избегне приемането на токсични вещества, водещи до тежки заболявания. Когато се използва за пречистване на въздуха в помещението, устройството премахва лошите миризми от цигари, влага, мухъл, предпазва от заразни болести, които се разпространяват чрез въздуха. А когато се използва за озониране на вода, я прави годна за пиене и миене (за лечение на зъби, венци, стомашно-чревни болести и всякакви рани, за дълбоко почистване, омекотяване и предпазване от стареене на кожата), като я пречиства от метални примеси, хлор, нитрати и всякакви вредни химикали и бактерии. Дълбоко почиства и обезпаразитява месо, риба, плодове и зеленчуци. Водата и храните стават по-вкусни и здравословни. Удвоява живота на плодовете и зеленчуците при съхранение. Стерилизира прибори за хранене и т.н.

-brr-
Нуждите на най-малките също не са пренебрегнати от създателите на високи технологии. От Италия например предлагат много удобен уред за затопляне на бебешката храна в автомобил. Така, докато пътувате, не е нужно да спирате, за да притоплите млякото на бебето – просто трябва да сложите шишенцето в специалното калъфче и да включите кабелчето към него в захранващото гнездо за запалката.

Съвременният човек все повече се ориентира към поддържане на добра физическа форма. За целта могат да помогнат разнообразни минимашинки от ново поколение като уред против бръчки, системи за тонизиране на кожата, масажор за очи, който е много подходящ за хората, работещи с компютър, тъй като освен да ни предпази от мимическите бръчки, стимулира кръвообращението и ни освобождава от напрежението.

Безкрайната палитра от полезни миниустройства продължава с достъпната за обикновения потребител шпионска техника. Такава, каквато сме гледали само по филмите, вече може да си закупите напълно легално и на добри цени от десетки електронни магазини. Миникамера, скрита в ключодържател, имитира много успешно дистанционно за автоаларма например. С нея могат да се правят снимки и видео. Искате да запишете, без да бъдете забелязани, даден разговор – няма проблем, предлагат се минизвукозаписвачки във формата на всякакви предмети – химикалка, флашка, плюшено мече и т.н.

Науката не спира да ни изненадва приятно със своите открития. Много от тях са близо до нас, достъпни и адекватни на нуждите ни, защото са създадени от хора със същите като нашите потребности. Само ще вметнем, че в Официалния бюлетин на патентното ведомство в България ежемесечно се публикуват поне 10 издадени патента за изобретения. Така че от нас зависи дали ще подкрепим, насърчим и ще се възползваме от плодовете на изследователската дейност, защото може би една велика човешка идея чака едно рамо именно от нас!

Коментари