Публикация

Разкрасяване и за... домашните любимци

Присъствали ли сте на киноложка изложба? Същински парад на суетата. Наперени стопани разхождат не по-малко наперени домашни любимци, чието родословие би могло да запълни цяла страница. Четириноги с изрядни прически и маниери. Достойни наследници на шампиони с аристократична кръв


Независимо че винаги ми се е струвала смешна и ненужна цялата тази помпозност, оказва се, че поддръжката на добър външен вид не е проява на снобизъм, а необходимост. Според специалистите, както се грижите за ваксините и обезпаразитяването на кучето, така трябва да обърнете внимание и на козината му.

Нали не искате пухкавото създание, което сте взели у дома си, да се превърне в мръсна сплъстена топка косми? Да не говорим, че за някои породи е задължително, за да не ви се налага да обяснявате на околните какво животно точно отглеждате. За да не изпадате в подобна ситуация, потърсете фризьор за домашни любимци. Вече има доста, но да попаднеш на подходящ не е никак лесно. Като всяка професия и тази има своите тънкости. Добре е да си запишете час, защото повечето салони работят само с предварителна уговорка.

Искра Динкова фризира кучета от 93-та година. Предлаганата услуга включва сресване и подстригване, като то може да бъде в зависимост от желанието на стопанина – цялостно или частично. Разкрасителните процедури не са най-приятното изживяване за животинчето, а като добавим и непознатото място, стресът му идва в повече, затова Искра предпочита да намали до минимум престоя на кучето в салона. Обикновено една процедура трае час, час и половина. Фризьорката избягва да връзва малките породи, но за големите се налага, за да не ги гони из целия салон.

Определено да имаш такива клиенти – своенравни и с остри зъби, не е лесна работа. „О, всичко това са ми белези от „благодарни” клиенти!”, показва Искра, повдигайки ръкава на блузата си. Явно белезите влизат в графата „рискове на професията”. Въпреки това тя не използва опиати. Дори смята колеги, които така си вършат работата, за непрофесионалисти.

„Поддръжката на прическа понякога изисква посещение при фризьор един път месечно. Ако всеки път се приспива кучето, колко му се съкращава от живота?”, недоумява тя. Единствената предпазна мярка, която използва, е намордникът. „Слагам го само в първия контакт, за да видя реакциите на животното. Оттам насетне всичко е борба за налагане на характери и ужасно много търпение”, продължава събеседничката ни. Най-омразната част за повечето четириноги е подстригването на предните лапи и там именно битката е най-голяма.

Много ветеринари вече предлагат услугата, но да водите домашния си любимец за фризура там не е добра идея по две причини. Първо, на лекарите работата им е друга и е за предпочитане всеки да прави това, за което е учил, и второ, вашето куче свързва ветеринаря с неособено приятни изживявания. Не го стресирайте двойно! Травмата може да бъде доста сериозна и да отнеме много време животното да се възстанови.

Честотата на посещение на фризьор зависи от това дали сте решили да поддържате изрядна прическа. Ако е така, значи ще ви се наложи да го правите един път месечно през лятото и на месец и половина през зимата. Болонките могат да издържат и повече. Тяхната прическа е по-неглиже и го позволява. Хигиенното подстригване се прави на три месеца. Грешно е да го пропускате през зимата, за да му е по-топло на животинчето. Ако ниските температури ви притесняват, може да му купите дрешка, но имайте предвид, че навън то постоянно се движи и не му е студено. Важно е вкъщи – там, където спи, да му е топло. Дългата козина се цапа повече, като започнат дъждовете, събира висулки през зимата, трудно се мие и бавно съхне. Един куп проблеми и грижи за вас. Отделно неподстриганата козинка на лапичките и задържането на влага може да доведе до появата на гъбички между пръстите на домашния любимец.

Цените на услугата зависят от породата на кучето, самата прическа и състоянието на козината. За дребните породи цените варират от 17 до 26 лева, а за едрите от 26 до 40 лева. Най-евтина е поддръжката на прическата. 

-brr-
Любопитен е фактът, че много от клиентите на Искра са пенсионери. Явно те са по-изрядни към изискванията на своите дружки и са готови да дадат и последните си пари за тях. Дали поради липса на време или по някакви други причини, хората с по-голяма финансова стабилност по-рядко се сещат за своите питомци.

Редовни клиенти на Искра са пуделите, шнауцерите, ердел териерите, фокстериерите, сетерите. В горещините се подстригват вече и помераните. Дългата, добре сресана козина на йоркширите, задължителна за изложбите, по-рядко се прави. Малко стопани я поддържат, но пък не липсват и такива, които един път седмично навестяват нашата събеседничка. За йоркширските териери има и други прически, които са по-предпочитани и практични.

Напоследък до услугите на фризьора прибягват и собствениците на късокосмести породи. „При мен се подстригват два мопса и два джак ръсел териера”, споделя Искра. Много хора се заблуждават, че като си вземат куче с къс косъм, няма да имат проблеми с почистването. Оказва се обаче, че заблудата е пълна. Късите, остри косъмчета се забиват в килими, мека мебел и навсякъде, където им попадне. Чистенето им изисква доста усилия, а повторната им поява е мигновена.

Присъствието на стопанина по време на процедурата не е задължително. Някои кучета са като децата, започват повече да се глезят. Дребните породи са по-капризни, а големите са по-дисциплинирани, тъй като стопаните им се държат с тях по-строго. Кучетата усещат състоянието на собствениците си. Ако те се притесняват как ще се държи любимецът им, то той ще го усети и ще се възползва.
В работата си Искра Динкова се е сблъсквала с какви ли не ексцентрични желания на стопани. Мъжки пудел с оранжев лак на ноктите, йоркшир със син бретон, пудел с гребен са само малка част от поръчките, с които е трябвало да се справи. Самата тя ги смята за неестествени за животното. Все пак кучето ни не е кукла, а живо същество. Не превръщайте бедното създание в клоун!

Отглеждането на домашен любимец е отговорност, която коства както време, така и средства. Ако подстригването и поддръжката на прическа ви идват леко нанагорно и не можете често да си го позволите, то редовното ресане не бива да пренебрегвате. В противен случай сплъстената козина ще ви сблъска с ножицата на фризьора и против волята ви.

Коментари