Публикация

Къде се крие солта?

Винаги четете етикетите. Те могат много да разкажат за тайните агенти, които подронват здравето ни. Най-известните псевдоними на солта са натриев алгинат (Е401), натриев аскорбат (Е301), натриев бикарбонат (Е500), натриев бензоат (Е211), натриев цитрат (Е331), натриев глутамат (Е621), натриев фосфат (Е339) и др.


Учените отдавна съставиха рейтинг на най-солените продукти.

Рекордьор е чипсът. В 30 грама се съдържат 149 мг сол. Затова лекарите препоръчват да го зачеркнете от менюто си. На второ място са замразените готови ястия. Следват сухите закуски, които заливаме с прясно мляко и те имат съвсем безобиден вид, но някои от тях са солена мина. На четвърто място се класират зеленчуковите сокове. С една чаша може да изпиете до 653 мг сол. Особено богат на натриевия хлорид е доматеният сок, където подправката играе роля и на консервант. Ако производителят не е написал на етикета съдържанието, не посягайте към сока.

Консервираните зеленчуци биха могли да заместят пресните, но те често съдържат повече сол. По-добре ги заменете със замразени. При тях солта се избягва. Обработените месни продукти също могат да ни подсигурят нежелано количество натриев хлорид. Готовите супи също са известни със соления си вкус – една чаша може да съдържа до 900 мг. Сосовете, които купуваме в магазина, също не се дават. Заменете ги с ябълков оцет или прясно изцеден лимонов сок. Често производителите слагат огромно количество сол в готовите смесени подправки. Вкусните ядки често стават реална заплаха за здравето ни, когато са засипани със сол. Купувайте сурови и вкъщи си ги печете.

" }-->

Коментари