Публикация

С аромат на барут

Новата година идва като военен екшън. Гърмежи, светлини и искри свистят от всеки двор и балкон. Фойерверките и сега, както и преди хилядолетия, идват от Китай. Случайно ги открил готвач, който смесил селитра, сяра и въглища и получил... барут.


Но и преди този кухненски експеримент китайците хвърляли в огъня парчета зелен бамбук, за да избухне и прогони лошите духове. Един китайски монах напълнил бамбукова тръба с калиев нитрат, сяра и прах от въглища, запушил я от двете страни и й сложил фитил. Така се получила и първата пиратка.

Според китайците гърмежите прогонват злите сили и те от хилядолетия посрещат всички празници така. През XIII в. Марко Поло донася барута в Европа, но чак три века по-късно коронованите особи на Стария континент решили да озаряват пищните си тържества. Посрещането на Новата година с фойерверки пък е измислено от руския цар Петър Велики.

И днес посрещаме с многоцветни зари късмета и гоним с гърмежи лошотията през следващата година.

Пироманският гений е измислил всякакви форми, цветове и звукове за забавление. Пазарът на фойерверки е пъстър като заря – ефекти и цени за всеки джоб и вкус.
Пиробатерии с над 50 изстрела, вихрушки, кокос, звезди, божури и какви ли не ефекти са поне петдесетачка. За половината пари получавате и половин изстрели. За петак могат да се намерят комплект от три до пет свещи, всяка с различни ефекти.

Кутия със сто пиратки струва лев и петдесет, но с единичен гръм. За още лев отгоре пиратките гърмят по три пъти. Силвърките гърмят най-силно - 30 броя са три лева. Двойно по-скъпи и по-гръмовни са големите силвърки. Бенгалските пръчици и гърмящите топчета се продават за стотинки.

Но често тази играчка се превръща в плачка. Затова е задължително да се четат предупрежденията и указанията за използването на фойерверките. За любителски цели те са три категории. В първата попадат тези, които имат много ниска степен на опасност, като бенгалски огньове, кибрити и пръчици, коледни бомбички, пращящи гранули, искрящи топчета, конфети, серпентини, гърмящи конци. Втората и третата категория са за фойерверки на открито и имат по-строги изисквания за безопасност.
Европейски стандарт определя минималните изисквания за етикетиране.

-brr-
Задължително е, като купувате фойерверки, информацията за използването и предупрежденията да са на български. На опаковката трябва да е написана категорията на фойерверка, както и възрастовите ограничения. За първа – 12 години, за втора – 16 години, за трета – 18 години. Изисква се етикетът да включва чистото взривно съдържание на фойерверка. Необходима е и информация за производителя или вносителя.

За батерии и комбинации, снабдени с два начални възпламенителя, вторият трябва да е ясно маркиран с “Резервен възпламенител”. За римски свещи се изисква броят на изстрелите да бъде обозначен.

Дръжте далеч от ушите и очите коледните бомбички и не им отстранявайте клипса. Дори и за най-елементарните бенгалски огньове пазете разстояние поне метър, а за най-сложните зяпачите трябва да са на около 25 метра.

Пиратките втора и трета категория се гърмят само на открито. Двойните и искрящи пиратки се слагат на равна повърхност, а разстоянието от тях е поне осем метра.
Фойерверките са най-различни видове – наземно движещи се, наземно въртящи се, ръчни и неръчни искрящи, подскачащи...

Човекът е измислил какви ли не стряскащи и искрящи начини за забавление. За да е пъстър и шумен с хубави емоции празникът, а лошото да бяга надалеч.

Коментари