Публикация

Диабетът има нов враг

Иновативният препарат срещу диабет Bydureon на световната фармацевтична фирма Eli Lilly вече е достъпен и за българските пациенти.


Диабетологът доц. Владимир Христов заяви, че новото лекарство е с изключително добър ефект по отношение на контрола на диабета. Това е препарат, който гарантира максимално стриктно приложение от страна на пациентите, защото се поставя само един път седмично. А болните от диабет обикновено приемат множество лекарства, което обременява всекидневието им, каза доц. Христов.

Той акцентира върху липсата на рязко спадане на кръвната захар (хипогликемия) при новото лечение, ефекта му за намаляване на наднорменото телесно тегло, подобрението на сърдечно-съдовия статус – артериално налягане и липиден профил.

НЗОК ще реимбурсира изцяло лекарството (100%), след като специалистите, следящи пациентите с диабет, преценят кои болни имат индикация да го прилагат.

Д-р Яцек Килянски, член на международния екип, осъществил проучването на новаторския медикамент, поясни: „Въвеждането на инкретиновите аналози в лечението на диабета беше голяма стъпка напред в овладяването на това заболяване, а днес отиваме доста по-далече, като предлагаме на лекарите и пациентите сигурна алтернатива само с едно инжектиране на седмица.

Сами можете да сравните каква е разликата с всекидневното двукратно поставяне на инжекция от диабетно болните. Освен това новият препарат дава подобрен контрол върху кръвната захар, намалява теглото, както и повишените масти в кръвта”.

Коментари