Публикация

Дайте почивка на стомаха си

Интервю с проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, по повод разтоварването на организма след преяждането по празниците.


Проф. Байкова, традицията повелява обилна гощавка по време на коледните и новогодишните празници. Именните ни дни също са свързани с празнично хапване, пийване. Как да се предпазим от преяждането по празниците и между тях?
Така е! Тези дни няма да мислим за диета – със сигурност. Информираният човек обаче сам прави своя здравословен избор. Нашата мисия е да пропагандираме знание по здравословно хранене. Много подходящо е точно след тях да предприемем едно по-ограничено хранене, да деинтоксикираме организма от изобилието на разградни продукти, които циркулират в кръвообращението. Става въпрос за разградните продукти на белтъчната, мастната обмяна и на алкохола. Всички тези вещества са органични и имат токсичен за човешкия организъм характер. Ние трябва да ги отделим. Затова е необходимо през тези дни да направим т.нар. разтоварване.

Какво е най-добре да правим през тези дни. Какво трябва да ядем и да пием, за да си почине организмът, защото идват още празници?
За някои хора разтоварването може да звучи малко наказателно, но това не е точно така. Апетитът определя потребностите. Добре е през тези няколко дни да минем на по-лек режим на хранене с присъствието на много плодове, зеленчуци, много течности, в това число слабо минерализирана вода, но в по-големи количества от обичайното. Подходящи са билковите, плодовите, зелените чайове, подсладени с пчелен мед и лимон. Трябва да обогатим вътрешната среда на организма с витамини, минерали, антиоксиданти и, разбира се, вода. Същият модел трябва да приложим и по време на първите няколко дни след Нова година.

Българинът сам казва: „Не всеки ден е Великден“, т.е. не всеки ден е празник. Ще минем на някакви постни ястия, една зеленчукова супа. За закуска препоръчвам зърнени храни от рода на овесените ядки, трици, защо не и малко жито. Използвайте тиква, варен ошав, компот. На обяд ще хапнем постно ястие – може това да е една борш супа, която има много силно диуретично действие, обогатява вътрешната среда на организма с минерали. Съдържащият се калий пък ще активира сърдечния мускул. Вечерята ни ще бъде може би с някакво кисело мляко или за полагащите повече енергия и труд една запеканка с извара.

Изварата е лекарство за черния дроб, който в периода на празниците е бил много, много натоварен, той е химичната лаборатория на човешкия организъм. Той се грижи за метаболизирането на всички хранителни вещества, включително и на алкохола, който обичайно е гарнирал празничните ни трапези. Трябва да се погрижим за възстановяването на черния дроб, възстановяването на стомашно-чревната функция, а за това трябват пробиотици. Те присъстват в млечнокиселите закваски на традиционните български видове кисели млека. Работа ще свършат и хранителните добавки с пробиотични формули. Липидните фракции в кръвта ни в този момент са повишени, защото на Коледа сме яли свинско месо, пуйки, кокошки, киселото зеле, което в тези дни се приготвя с повече мазнини.

За да възстановим чернодробната функция, трябва поне 3 дни да окъпем черния си дроб в захари, за да възстановим гликогена, който е разграден. Така ще предпазим черния си дроб от омазняване. За тази цел ще използваме пчелния мед, който е носител на над 400 полезни вещества и не натоварва панкреаса, както кристалната захар. Тя затруднява работата и на задстомашната жлеза, която е най-голяма храносмилателна жлеза и по време на празниците е била в режим на работа. Всички органи, които са в подобен режим на свръхфункция, рискуват да се появят някакви възпаления и болести – гастрит, ентерит, колит, не дай си боже и панкреатит, който протича с висок процент на смъртност. Възможна е появата на жлъчна криза и хепатитна реакция. Говорим за органите, включени в т. нар. бермудски триъгълник на медицината – стомах и черва, задстомашна жлеза и жлъчно-чернодробната система. За тях трябва да помислим.

-brr-

През тези дни българинът посяга много често и към десертите, обилно присъстващи в празничното ни меню. Какво да правим, как да намерим баланса между полезното и приятното?

Много важно е по време на празниците да не консумираме наведнъж всички ястия и десерти и да ядем лакомо. Приемайте ги с интервал от време, едно след друго.

Има ли правила в реда на хранене. Според менюто на българина, започваме със салатка и ракийка...
Първо трябва да подготвим храносмилателната си система. Ако смесим няколко храни наведнъж, ние ще възбудим секрецията на всички храносмилателни жлези, отговорни за обработката. Храната постъпва и се реди на пластове в нашия стомах. Пак казвам трябва да има малко време между приема й. Както и да не се прекалява.

Ако приемем първо салатка, може и алкохол, след това може да си хапнем месце, половин час по-късно отново може да опитаме от нещо друго, час след това идва ред на по-лек десерт. Салатата трябва обилно да е полята с растително масло, защото това е естественият разтворител на алкохола и ще помогне на организма. Не бива да се смесват повече от два вида алкохол. Нормално е една малка ракийка и след това може една-две чаши вино. Трябва да знаем, че алкохолът отнема водата от клетките. Затова пак казвам трябва да приемаме много течности. Не е добре обаче да завършваме вечерята с газирано, било то шампанско или....напитка.

След новогодишната трапеза колко време трябва да си дадем за почивка на организма?

Няколко дни и отново задължително трябва в менюто да има повече плодове и зеленчуци, трябва да пием много вода, да приемаме повече кисело мляко и извара. Колкото може трябва да разтоварим организма си.

Коментари