Публикация

Грипна вълна през февруари?

Грипната епидемия най-вероятно ще обхване страната ни през първата-втората седмица на февруари.


Въпреки че дотогава има достатъчно време, във Варна лекарите вече имат готовност да реагират адекватно.

Безплатните противогрипни лекарства вече са доставени от здравното министерство и поетапно се разпределят между лечебните заведения и джипитата, коментира шефът на дирекцията по надзор над заразните болести в Регионалната здравна инспекция д-р Светла Станева.

Тя посочи, че количествата, с които в момента е запасен града са достатъчни, но в случай на необходимост здравното министерство има готовност за допълнителни пратки. „Всеки ден следим информацията по отношение на заболеваемостта, но на този етап цифрите не са съвсем точни с оглед празничните дни и ваканцията на учениците, която приключва в понеделник“, допълни д-р Станева.

За да получите безплатни противогрипни препарати трябва задължително да се консултирате с лекар. Само той може да оцени състоянието ви и да прецени кой медикамент е подходящ или пък е необходима друга терапия.

За да бъдат ефективни препаратите обаче пациентите е необходимо да се консултират с лекар още с появата на първите симптоми. Иначе препаратите няма да са ефективни. В този смисъл не е препоръчително да си купувате антибиотици по препоръка на съседи, приятели и дори фармацевти.

„Повече доверие в лекарите“, е съветът на д-р Станева.


Коментари