Публикация

Поканете царевицата на масата

В началото на годината организмът има нужда от разтоварване. Хората обикновено си обещават, че ще се хранят по-здравословно, ще се променят, но всъщност това са само празни приказки.


Още щом прекрачат прага на офиса след празниците и започват да се връщат към нездравословните си навици. Хапването на крак и яденето пред компютъра са сред най-честите „хранителни грехове”.

Ако гладът ви дебне зад всеки ъгъл, то трябва да си подберете малки закуски, които да изяждате в момент на слабост. Забравете пакетчетата със солети или сухарчетата с 0 калории.

Отговорът на молитвите ви е... царевицата. Не, не бързайте да смръщвате вежди и да се мусите. Царевицата е продукт, който е на разположение в магазините през цялата година – пресен, замразен, в консерва.   

Царевицата е приятна за похапване, защото сладни и има хрупкава структура. Жълтите зрънца са богати на витамини от Б група, особено тиамин и ниацин, и бета-каротин,  генерира витамин А в организма.

Може да ядете царевицата и в чист вид между храненията. За обяд може да я включите в менюто като салата – в купа поставете царевица, нарежете малко маслини, лук,  чушка и 1 домат. Добавете щипка сол и сок от лайм. Разбъркайте добре. Може да подправите и със зехтин. Царевицата може да се превърне и в питателна супа, дори здравословен хляб (рецепти може да се открият в интернет).

Коментари