Публикация

Хранете се правилно и през зимата

Студеният вятър, който заплита косата ви, снежинките и мразовитите капки дъжд, които вледеняват кожата на лицето ви, мрачното време, което си играе с настроенията ви...


Всички тези фактори ви карат да си останете под одеалото вкъщи и да не си показвате носа навън, поне до април. Всекидневието обаче не толерира капризите на природата и налага редовно ходене на работа и изпълняване на купища задачи.

Хората пренебрегват правилното хранене през зимата с извинения като – твърде ми е студено да ям плодове, не ми се пие вода и т.н. Специалистите обаче твърдят, че именно този сезон хората трябва най-много да внимават какво ядат, за да не навредят на имунитета си.

Имунната система се нуждае от витамини и хранителни вещества, за да се справя с болестотворните бактерии, които я атакуват постоянно.

Зимата не е време да отбягвате плодовете и зеленчуците – опитвайте се да консумират повече пресни растителни храни, но в краен случай може и туршия.

Пийте повече течности, за да хидратирате организма си. Той гори повече мазнини, за да се справя с температурните промени, но не се нуждае от мазна баничка, а от питателна храна, която да възстанови силите му.

Набавяйте си достатъчно витамин С, но за предпочитане от пресните храни, а не от таблетки. Ако нямате възможност, може да си изберете подходящи мултивитамини, но е добре първо да се консултирате с лекар или фармацевт, за да не нарушите баланса в организма си.

Здравословното хранене не е сезонна прищявка, а целогодишно занимание, което е с приоритет пред всички останали задължения.

Коментари