Публикация

Магията на топлата напитка

От опит знаем какво блаженство е топлият билков чай с лимон и мед, особено в студеното време...


Ако добавим и глътка коняк, вече имаме празник за сетивата. С още прости съставки – какао, кафе, вино и малко умения, можем всеки ден да си сервираме вълшебни напитки, които да ни тонизират и да ни доставят уют и удоволствие: не само когато сме сами у дома, но и когато поканим гости.

Ирландското кафе - абсолютната класика

Приготвянето наглед е съвсем просто, но трябва да се прави с търпение и внимание, за да се получи желаният краен ефект на етажи. Класическата чаша е от дебело стъкло, издължена, на столче и с дръжка. За улеснение има разделителни линии като мензура за основните съставки: кафява захар (2 ч.л.), ирландско уиски (30 мл), горещо еспресо (120 мл) и на върха като снежна шапка – две лъжици бита сметана. Продуктите се сипват в тази последователност и чашата се сервира върху бяла порцеланова чинийка. Напитката се разбърква с коктейлна лъжичка с дълга дръжка. Друг вариант на приготвяне е да разбъркате всички съставки без сметаната, докато захарта се разтвори и след това да декорирате.

По желание отгоре може да се настърже черен шоколад, да се направи от шаблон фигурка с какао или ароматът да се подсили с 2 щипки индийско орехче. При спазване на пропорциите можете да си направите ирландско кафе и в огнеупорна стъклена или порцеланова чаша. Изпийте го с удоволствие и накрая си оближете мустачките от сметана, които са част от цялото преживяване с неповторимото ирландско кафе, създадено от Джоузеф Шеридън в една студена зимна нощ.

Горещо какао
Макар и да е един от традиционните продукти, дошли заедно с конкистадорите в Европа, какаото вече смята Стария континент за свое място и се употребява едва ли не повече, отколкото в родината му. Любопитно е, че „храната на боговете”, напитката на водна основа шоколатъл, с която ацтекският владетел Монтесума II впечатлил хората на Кортес, всъщност е била подправена с ванилия и черен пипер, но не и подсладена.

За 6 чаши горещо какао ни трябват три чаши нискомаслено краве (може и соево) мляко, 100 г натурално какао на прах, 50-80 г кафява захар (на вкус), 1 с.л. царевично нишесте. Продуктите се смесват в касерола и се разбъркват добре, за да не останат бучици. На тих огън сместа се вари, докато кипне, като непрекъснато се разбърква. Маха се от котлона и се сервира. Гъстотата на напитката създава илюзия за много сметана, но всъщност рецептата е нискокалорична. Въпреки това с чаша горещо какао спокойно ще заместите късната или следобедната закуска. Можете да го разнообразите с лъжица бренди към всяка порция или да прибавите съвсем по мексикански щипка лют червен пипер за ободряване.

-brr-

Пунш за шофьори

Вкусната гореща прелест с круши, червени боровинки и ванилия може да утеши тези, които не трябва да употребяват алкохол по време на партито. Необходими са половин чаша захар, 1 чаша вода, парче пресен джинджифил, 3 круши, лимон на резени, 1 чаша замразени боровинки, 2 литра ябълков сок, 2 ванилии, 1 ч.л. смес от китайски подправки.

Водата, захарта, накълцаният на ситно джинджифил и 1 нарязана круша се загряват до кипене. След половин час ароматната отвара се прецежда. Към нея се добавят сокът от ябълки, крушите, лимоновите резенчета и смесената подправка. Варете с непрекъснато бъркане петнайсетина минути. Накрая се добавят ванилията и боровинките, за да се поварят всички заедно още няколко минути на слаб огън. Пуншът става още по-ароматен, ако се охлади за една нощ и се затопли на средна степен преди пиенето. Сервира се в глинени или керамични чаши.

Зимна приказка за всеки
Това си е една непретенциозна, но много приятна напитка, която носи любимите коледни аромати и удължава чувството за празничност до края на зимата. За 6 порции са необходими 800 мл нискомаслено мляко, 100 г кафява захар, 100 мл ликьор от кафе като „Калуа” или „Тиа Мария”, 2 с.л. какао на прах, 2 ванилии, 1 ч.л. канела на прах.

В половин чаша мляко се смесват всички съставки и се разбъркват, докато се получи еднородна смес. Останалото мляко се кипва в касерола, след което двете части се смесват и се махат от огъня. Подходящо е сервирането в керамични купички или тумбести порцеланови чаши. Топлата напитка е без глутен и с високо съдържание на калций.

Преди да изпълните някоя от рецептите, добре е да се съобразите не само с наличните продукти, но и със съдовете за приготвяне и сервиране на топлите напитки. При топлите и студените коктейли спазването на пропорциите е от голямо значение за добрия вкус. Допълнителните прибори, лъжичките и декорациите също са важни за крайния резултат. Топлите напитки на база на какао и кафе могат да се поднасят самостоятелно, заедно с дребни сладки, кексове, торти и всякакви десерти, предвидени от домакинята, както и с шоколадови бонбони и трюфели. Болетата и пуншовете са подходящи за коктейлно парти, когато мезетата могат да бъдат различни видове канапета, хапки с кашкавал, пилешко или сирене, соленки от многолистно тесто или пурички с различни пълнежи от фини точени кори. Греяното вино и сайдерът могат да се поднасят и с типичните зимни нашенски гозби, но и с баница и ориенталски сладкиши. Основното правило е да отделите време и да анализирате съдържанието на кухненския шкаф и хладилника, за да предложите приятно меню с много въображение.


Коментари