Публикация

Слънчевите очила – целогодишен аксесоар

Много хора смятат, че не е нужно да носят слънчеви очила през зимата. Това обаче в никакъв случай не е вярно. Не се залъгвайте, че сивите облачни дни са безобидни за зрението ви.


Специалисти твърдят, че именно те са по-опасни, тъй като слънцето е по-ниско и светлината попада под по-малък ъгъл в окото. В същото време зеницата на човек е по-разширена и позволява безпрепятственото нахлуване на дразнещите лъчи. Отразяването им в снежната покривка би могло да доведе до сериозни увреждания на очите и дори до слепота. Значителният поток ултравиолетови лъчи бавно, но сигурно може да причини изгаряне на очите ви и да доведе до катаракта.

И въпреки предупрежденията на офталмолозите хората продължават да правят компромиси със зрението си, купувайки очила от какви ли не улични сергии и павилиони. Ползването на некачествени очила е още по-опасно от липсата им. Най-уязвими са децата, хората със светли очи и възрастните, които имат офталмологични проблеми.

Милена Крънчева работи в столична оптика от няколко години и помага на своите клиенти при избора им на модерни и качествени очила.
„Три са основните характеристики, на които трябва да обърнем внимание при избора на очила - 100% непропускливост на ултравиолетовите лъчи, антирефлексно покритие и поляризация.

Не си мислете, че колкото по-тъмни са стъклата, толкова тяхната защита е по-голяма”, предупреждава събеседничката ни. Самите стъкла могат да бъдат оцветени в кафяво, сиво, зелено или черно. Степента на затъмнение е различна - от 12% до 95%. Изборът и предпочитанията са индивидуални за всеки.

От степента на оцветяване на стъклата зависи защитата от яркостта на светлината, а материалът, от който са направени лещите, определя възможността за предпазване от вредните лъчения, най-вече ултравиолетовите лъчи.

„Всички маркови очила имат паспорт, в който е описана степента на защита - от клас 0 до клас 4, като последните са пригодени за най-интензивна светлина и лъчение”, продължава Милена.
Предлагат се и очила с т.нар. екстремнозащитни филтри за хора, които имат очни заболявания - оперирани от перде, с увредена ретина и др.

-brr-

Специалните слънчеви очила са задължителен атрибут към екипировката на любителите на зимните спортове. Освен че в планините надморската височина е по-голяма, отражението на лъчите в снега заслепява и уврежда зрението. Ски очилата са с поляризиращи стъкла, които не позволяват отблясъците от снега да ни навредят.

Важно е да се избират очила, които да прилепват плътно към лицето и да предпазват от всички страни окото, подобно на маска.

Дори и да не сте фен на заснежените била, носенето на очила в градска среда също не бива да се пренебрегва. „По-тъмните стъкла са подходящи при слънце и сняг. Ако пък ви се наложи да шофирате в облачно време или мъгла, изберете очила с по-светли стъкла, които осигуряват по-добра видимост и в същото време предпазват очите”, съветва продавач-консултантката.
Малчуганите са едни от най-засегнатите от ултравиолетовите лъчи. Те прекарват повече време навън, а очите им са по-чувствителни.

Затова именно и грижата за зрението на децата е изключително важна, а компромис относно качеството на техните очила е недопустим.
Зимният сезон е времето да се сдобиете с качествени очила на изгодни цени. Намаленията достигат на места до 70 процента. Разбира се, дизайнерите не почиват и предлагат актуални колекции и за тази част от годината. Формите на очилата са добре познати още от лятото. Разликата е в цвета на рамките.

Преобладават сивите и семпли тонове, заместващи типично летните шарени и пъстри. Независимо от диктуващите модни тенденции изборът остава изцяло във ваши ръце. Все пак никой не може да ви забрани да гледате зимата през розови очила.

Коментари