Публикация

Следпразничната депресия

Не допускайте стресът да ви хване за гушата в първите работни дни след празниците.


Следпразничната депресия не е измислица на хора, измъчвани от мисълта как ще заменят отрупаните трапези и безгрижното настроение с напрегнатия работен делник. Според Световната здравна организация проблемът засяга половината от населението на Земята. Депресията може да продължи от два часа до няколко седмици и да нанесе тежък удар върху организма ни. Според специалистите пикът на стреса е през декември-януари.

През тези месеци най-често се включва пусковият механизъм на емоционалните разстройства. При това в стресово състояние се намира не само психиката, а и тялото ни – трудно му е да възприема ярката светлина например, силните звуци, настройва се на сънлива вълна.

Звучи невероятно, но следпразничната депресия ни настига още преди празниците – последните работни дни, суматохата, необходимостта да се купуват подаръци и да се готви специално меню, да се украсява домът съвпадат с напрегнатото приключване на годината в службата и недостига на пари при много хора. Всичко това е отправна точка за стреса и последващата депресия. Но предстоящият празник и приповдигнатото настроение не ни позволяват да се потопим в тъжни размисли.

И те търпеливо изчакват настъпването на Новата година. Веднага след което не особено привлекателната реалност ни връхлита с всичка сила.
Медиците твърдят, че стресът и депресията след празниците са свързани преди всичко с повишените очаквания. Оптимистично планираме целите си за следващата година, които можем да постигнем в малък процент.

Какво да направим, за да измъкнем началото на новата година от прегръдките на стреса и да го превърнем в приятно изживяване.
Като за начало да помогнем на организма си. Той честно е работил за нас през всичките натоварени дни – търпял е мързела и лакомията ни, старателно се е борил с излишъка от алкохол и недостатъчния сън. Организмът ни е изтощен и определено му е трудно. Поглезете го с разтоварващ ден. Минете на плодово-зеленчукова диета, почерпете го с прясно изстискан сок от целина. Вярно, че не е вкусно, но ще ви върне предишния цвят на лицето.

-brr-

Спомнете си думата „спорт”. Нищо не се бори по-успешно с депресията от физическото натоварване. Ако пък съвсем ви мързи, разходете се преди лягане. И това е нещо, въпреки че тялото ви заслужава по-сериозно раздвижване. Спомнете си, че някои хора ходят на танци или фитнес, плуват, занимават се с йога и никой от тях не се е оплакал, че стресът го е притиснал до стената. Ето ви още един стимул – доказано е, че здравите, поддържани и стегнати хора по-бързо се придвижват по служебната стълбица и ги спохожда по-успешна кариера.
Върнете се към предишния си режим.

Празниците объркват графика на всеки, ставаме в различни часове, но задължително лягаме прекалено късно. Към безгрижното мързелуване лесно се привиква, но влизането в работни релси носи стрес. Затова трябва да се опитаме максимално бързо да се върнем към нормалния си режим, което означава и да се съобразим с биологичния си часовник.

Не се натоварвайте веднага с прекалено много работа. Ако имате възможност, следвайте това правило и по-нататък през годината. Справете се с неотложните ангажименти, а другите нека да почакат, докато празничното настроение съвсем ви напусне.

За да не се превърне скучният работен ден в катастрофа, помислете как по-интересно да прекарвате вечерите. Разнообразието ще ви донесе положителни емоции и няма да допусне стресът да затегне хватката си.

Всъщност животът продължава. Спомнете си колко още празници предстоят и се настройте позитивно. Работата ви съвсем не е толкова неприятна. Психолозите твърдят, че ако си представиш бъдещите успехи, достигането им е само въпрос на време.
Отложете социалните мрежи. Обсъждането на изминалите празници в интернет и разглеждането на снимки са приятно занимание, но ще ви дистанцира още повече от служебните задачи и адаптацията ще стане още по-трудна.

Коментари