Публикация

Безопасността - на първо място при зимната ваканция

Зима е. Снежните върхове примамват скиори и любители на планината, но всички знаем, че ни дебнат опасности. Какви са, решихме да разберем от централата на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).


От там новините са оптимистични: „В съзнанието на българите започнаха да се появяват първите бели лястовици на култура и правилно поведение в планината”, отбеляза Иван Драгошинов, дежурен към службата на Витоша. По празниците не е имало бум на пияни и свръхуверени планинари.

Опитният планински водач Георги Георгиев-Черния разказа, че най-често причините за нещастни случаи в планината са: недостатъчно познаване на специфичните условия , надценяване на собствените възможности и подготовка. Много важна е психологическата бариера за вземане на адекватно решение за изчакване, връщане, прекратяване на излета при рязка промяна на условията в планината. Не е геройство да продължиш пътя си при буря например, само и само да стигнеш до желаното място.

Най-рискови според думите на Георги Георгиев, който е част от Сдружение „Свободни планини”, обаче си остават хората, които имат техническата подготовка да карат ски, но все още нямат достатъчно опит при избор на терен, линия за спускане, състояние на снега и т.н. Това всъщност е и най-масовата група. Едно е да са ти обяснявали как се реагира в екстремна ситуация, друго е да си го изпитал и приложил. Ето защо редица организации предлагат курсове за оцеляване в планината.

„Радващо е, че в последните години хората сами ни търсят за подобни обучения”, сподели алпинистът. Негова курсистка беше силно впечатлена от обучението при Жоро-Черния: „Небрежно разказва спиращи дъха историйки, докато ти връзва осигурителното въже. Лавините му викат на малко име”. За подобни природни стихии наистина трябва да имаш сериозна подготовка, защото, освен да се предпазиш, можеш да спасиш и човешки живот. Първите 15-20 минути са най-важни за изваждането на човек от снежната клопка. Не си мислете обаче, че лавините са рядкост в по-ниската част на планините, както и в близост до ски пистите. Напротив.

-brr-

Казват, че времето е архитектът на лавините и при повече сняг, наклонени терени и подходяща температура се свличат огромни снежни маси, които могат да застрашат живота ви. Затова е задължително да следите за обозначението на лавиноопасните участъци - маркировка с шахматно разположени жълти и черни квадрати.

„Помагат и т.нар. индивидуални лавинни уреди, които представляват портативни приемник-предаватели на стандартизирана в цял свят честота - 457 Кhz. Но все още са доста скъпи (около 200 $) и се използват най-често от фриирайдърите, които карат по необработени терени”, разясни Иван Драгошинов. Добре е да не се движим сами, но от ПСС признават, че често се натъкват на туристи, които просто грабват раницата и тръгват към планината.

„Тези самоуверени планинари няма да свършат никога, но смелостта им не бива да граничи с глупост. Аз лично не одобрявам човек да тръгне сам, особено в зимни условия, но има и хора, които са добре подготвени за такава проява”, разказа ни опитният спасител.

Оказва се, че навлизането на мобилните телефони и по-модерни техники значително е подобрило ефективността на службата. „Много по-бързо се сигнализира за нещастен случай, а доста често помагаме от разстояние със съвети и информация по телефона. Важното е да не се изпада в паника.”

Примерите са много – спасителите към БЧК познават добре районите и ако някой скиор, сноубордист или екстремен спортист се е изгубил, следил е маркировката до едно известно време, но пада мъгла и загубва пътеката, планинските спасители успяват да го упътят.

Не се налага екипът да излиза на открито и когато туристите си носят GPS устройства. „Ето защо винаги повтаряме джиесемите да са заредени и да не се използват за снимки във Facebook и за правене на клипчета, защото мобилните телефони спасяват човешки живот”, подчерта събеседникът ни.

Ще завършим с думите му: „Времето е най-сериозният фактор в планината, буквално за два-три часа може да ни заведе от рая в ада. Много от нещастията могат да бъдат избегнати, ако хората имат малко повече знания и по-добра подготовка за излизането си в планината.”

Коментари