Публикация

Нови изисквания при смяна на джипито

При смяна на общопрактикуващ лекар пациентът ще предоставя на новия си личен лекар извлечение от медицинската документация.


То ще се получава от предишния общопрактикуващ лекар. Съдържанието на извлечението при смяната на личен лекар и редът за предоставянето му на пациентите ще се определят от НЗОК, съобщават от пресцентъра на Регионалната здравна каса във Варна.

Това гласи член 120 от новия НРД за медицинските дейности за 2012 година. Новост в рамковия договор за тази година е и това, че правото на първоначален, постоянен или временен избор на личен лекар да може да се осъществява и с разпечатани образци на регистрационните форми от официалната страница на НЗОК.

Както и досега, първоначален избор на общопрактикуващ лекар ще може да се осъществява по всяко време, а постоянен – през месеците юни и декември. В сила остава и заплащането на потребителска такса от 1 процент от минималната работна заплата, както и освобождаването от заплащането й на категории лица по член 37, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване, и на пациенти със заболявания, посочени в списъка на заболяванията, при които здравноосигурените лица са освободени от заплащане на потребителска такса, който може да се види в приложение №12 на НРДМД 2012.

Новият Национален рамков договор за медицинските дейности позволява избор на диспансеризация на пациенти над 18 години, които имат заболявания, класифицирани в един клас, но с различни МКБ-кодове, за едни от които подлежат на диспансерно наблюдение при личен лекар, а за други – при лекар-специалист, да бъдат наблюдавани изцяло от общопрактикуващия си лекар, ако не заявят изрично желание за извършването й от специалист.

През декември 2011 година 11 790 пациенти от Варна са сменили личните си лекари, сочи справката на РЗОК във Варна. Само за сравнение – през 2010 година техният брой е бил 9633, а през 2009 – 13 362.

Коментари