Публикация

Любопитно: Руската баня

Бог отмива греховете с потапяне във вода, затова и всяка година на Богоявление смелчаци скачат за кръста в ледени езера.


Руснаците обаче не стават моржове само веднъж годишно. Те от векове се къпят в ледени води за здраве, но до реката или езерото има една дървена къщичка, в която се напарват.

Видимо разгорещените при минусови температури голи братушки изумявали чужденците, които смятали и налагането с метлички за самонаказание. Според други пък от там извира руската сила.

Банята в Русия е била достъпна за всички – и бедни, и богати полягали в парилнята. В дървената къщичка с нажежена печка, брезови метлички и ароматни билки руснаците от векове изпаряват стреса, напрежението и умората, а в ледените води връщат силите и страстта.

Парната баня отпуска тялото и душата. За руснаците парилката е като майчина утроба – тъмно, тихо и сигурно. А боят с метлички е своеобразен масаж. Клонките се берат през лятото и се сушат на сянка. Преди банята метличката се топи в гореща вода около минута, изтръсква се леко и е готова за парилнята. Руснаците най-много обичат брезовата метличка - заради здравината и еластичността й. Брезата помага при болки, рани и синини, пречиства кожата и дробовете.

В традиционната руска баня водата, с която се поливат камъните, е билкова отвара от различни треви и аромати. Лавандула, мента, бреза, мащерка, лайка помагат при много болести, но и действат успокояващо и релаксиращо. Във водата може да се сложат лъжица мед, кафе и дори квас.

В парилнята не бива да се бърза. Не случайно за руснаците цяла събота някога е била «банин ден» и дори обществените институции не работели. Добре е да се правят няколко посещения в парната баня с кратки интервали за почивка. Нормално е да се правят поне две-три посещения по 15 минути с 10-минутни интервали. В парната баня трябва да се диша с отворена уста.

Завършекът на традиционната руска баня е обливането с ледена вода, тъй като рязката промяна на температурата стимулира силно кръвообращението, закалява тялото и създава усещане за очистване и прераждане. Руската баня дава свежест, чисти тялото и гони простудата надалеч. Парата прочиства кожата от нечистотии, хидратира я и тя става нежна и мека.

При затруднено дишане, главозамайване, сърцебиене трябва да се прекрати паренето и да се легне в стаята за почивка. В парилнята не се влиза и веднага след хранене и пийване, както и на гладен стомах.

Сваля се всичко – часовници, накити, очила... След банята се усеща силна жажда и е добре да се пие минерална вода. Руснаците най-често утоляват жаждата с квас. Ако сте в дървената къщичка, за да се отървете от килограми, не пийте течности поне 2 часа.

За руснаците банята е лечебница. И то не просто СПА глезотия, ами здравословен навик. А парилките с метличките отдавна са не само в степите, а във всяко кътче на земното кълбо.
Не традиционна руска, но поне парна баня има във всеки добър СПА хотел. Но разгорещени хора в ледени реки и езера си остават изумителна и днес гледка май само в Русия.



Коментари