Публикация

Проф. Пехливанов: Безумни изказвания стряскат бъдещите майки

Бременни, не влизайте в интернет – половината от коментарите са писани от хейтъри, предупреждава гинекологът.


Бременните жени се страхуват от много неща: как ще протече самата бременност, от болката и от раждането, ще бъдат ли добри майки на децата си. „При тези безумни изказвания, които се въртят по десет пъти на ден в продължение на седмица по телевизията: „Не ме е страх от раждането, а от лекарите” как няма да не се страхуват? Представяте ли се как се чувства една жена, която ще ражда за първи път, като чуе това?”

Въпросът постави ръководителят на катедра „Акушерство и гинекология" и началник на АГ клиника към УМБАЛ „Свети Георги”- Пловдив проф. д-р Благовест Пехливанов, дмн.
„Не трябва да се страхувате от раждането – предстои ви най-хубавото събитие в живота. То е възнаграждение за всички несгоди, които е трябвало да понесете по време на бременността”, каза именитият лекар и търпеливо започна да успокоява със силата на медицинските аргументи бременните, дошли на четвъртото занятие в безплатното Общинско училище за бъдещи родители в Пловдив.

Проф. д-р Пехливанов обясни на жените, повечето от които имат гадене и повръщане, че често една препечена филийка хляб или бисквитка облекчават много състоянието им, че при киселини най-лошото е да се пие сода за хляб, че при запек – един от масовите проблеми на бременните, не трябва да се вземат хапчета, защото могат да предизвикат нежелани контракции.

По думите му бременните е по-добре да наблягат на целулозни храни като зеле и круши, които облекчават проблема. Задължително трябва да приемат и повече течности – минимум по 1,5 литра на ден. Това помага и за ниското кръвно, което също е масов проблем при бъдещите майки. Бременните от един момент нататък започват да чувстват и болки в кръста и гърба. „Това не се лекува с лекарства, а с упражнения и йога за бременни”, съветва професор Пехливанов. Освен това жените страдат и от повишена влагалищна секреция. Но ако тя е белезникава и без мирис, нищо страшно. Ако е бяла като извара, изисква консултация с лекар.

Един от често задаваните въпроси от бременните е дали да продължат да работят. Разбира се, бе отговорът на професора – бременността не е болест. Но с уговорката, че това се отнася за нормалната бременност, но не и за патологичната. Както и, че има работа и работа. Ако тя е свързана с ацетони, лепила, радиация – в никакъв случай, работодателят е длъжен да премести на друго място бременната. Или пък ако работи в офис с 20 бюра в едно помещение или с клиенти в банка – все някой ще й кихне в лицето и ще я зарази с някой вирус.

Бъдещите майки научиха още, че е най-добре да се откажат от шофирането и дългите пътувания – особено в самолет. Има авиокомпании, които дори няма да ги допуснат на борда на самолета. Научиха, че не бива да ходят на токче по-високо от 3 сантиметра, че трябва да се откажат от баровете и заведенията, за да не си „закачат” нещо. Вместо това да се разхождат на чист въздух.

При нормална бременност сексът не е никакво табу, а едно кафе на ден не е никакъв проблем. Научиха, че трябва да забравят за всякакви СПА процедури, сауни и турски бани, че трябва много внимателно да си избират боите за коса от реномирани и доказали се марки. И разбира се, един от най-болезните въпроси за всяка бременна – дали ще бъде привлекателна за партньора си през бременността и след раждането.

“Не яжте за двама”, призова дамите професор Пехливанов. „За вас може да няма, за детето ви винаги ще има”, каза той и посочи нормите на качване на килограми, които са различни, според това колко пълна или слаба е била жената преди да забременее. Лекарят е имал колоритна бременна, която наддала през бременността с повече от 35 кг. „Всичко, което не ме изяжда, мога да го изям”, обяснила тя. Е, такава жена как може да бъде привлекателна”, предупреди проф. д-р Пехливанов.

Той обясни още на бъдещите майки как да различават случайни контракции от симптомите на истинското раждане. И помоли татковците: „Не се паникьосвайте. От вас просто се иска като дойде моментът спокойно да настаните жена си на задната седалка в колата и да я заведете в родилното.” 

Професорът беше засипан от въпроси като - има ли смисъл да се ражда във вана, каква упойка да се избере при секцио, може ли таткото да присъства на раждането – това последното се оказа, че не е желателно.

„Трябва човек да стане гинеколог, за да разбере, че светът се крепи на жените”, обобщи професор Пехливанов. Той призова бъдещите майки да не влизат в сайтове и форуми на тема бременност и раждане: „Половината от коментарите по форумите са написани от хейтъри”, предупреди той.

Безплатното училище е съвместна инициатива на Центъра за бременни жени, ДКЦ-1, Община Пловдив и книжарницата в най-големия пловдивски мол. Целта е изучаване съвременните методи и начини за гледане на новородените.

Коментари