Публикация

За работата и грипа

Празничните дни вече са далечен спомен. Децата се върнаха в училище, а възрастните – по работните места.


Имахме седмица-две да свикнем със задушните офиси, да се отърсим от спокойствието на домашния уют и да се подготвим за близка среща с грипните вируси.

Специалистите твърдят, че грипът вече е на прага ни (дори някъде вече е започнал да заема трайни позиции на наша територия).

Въпреки че вирусните инфекции закъсняха този сезон, не трябва да сваляте гарда. Не подценявайте вирусите. Температурните колебания – твърде студено, после затопляне и пак студ, са предпоставка за непредсказуемото поведение на грипа.

Когато работите с много хора, не забравяйте, че разпространението на грипните вируси трябва да се ограничи максимално, за да се намали опасността от повече заболели.

Важно е да се грижите за себе си, но трябва да помислите за и другите, ако не се чувствате добре.

Трябва да помните три основни неща:
- винаги използвайте кърпичка.
- винаги изхвърляйте използваната кърпичка (затова са за еднократна употреба, не дръжте бацилите в джоба си).
- мийте ръцете си редовно и правилно.

Ако имате грипоподобни симптоми, трябва да си останете у дома. Ако не са сериозни, може да се консултирате с личния си лекар и по телефона, пийте течности, и си почивайте.

Ако не се чувствате добре и симптомите ви се влошават – висока температура, болки в мускулите и гърлото, главоболие, имате треска и т.н., потърсете веднага лекарска помощ.

Ходенето на работа изобщо не е вариант. Навременното лечение на грипа е съществено значение за преодоляването на последствията за организма и намаляването на опасността от усложнения.

Не е геройство, че сте издържали цял ден в офиса със запушен нос, ужасно главоболие и треска. Ако сте настинали или имате грип, това не засяга само вас, а всички около вас. Затова се постарайте да ограничите контактите си, за да спрете вирусите.


Коментари