Публикация

Помогнете на имунната си система сега

Обърнахте ли внимание като отивахте на работа колко хора около вас подсмърчаха и кашляха? Ами в офиса ви – колко ваши колеги кихат и се сополивят, или колко от тях са си взели болнични?


През този период от годината навсякъде хвърчат вируси и бацили – човекът в автобуса, който нервно търсеше носна кърпичка, или жената в асансьора, която се закашля доста сериозно, или онова момченце в детската градина, което си бършеше носа с ръкавче, та дори отговорната колежка, която не иска да си вземе почивка, защото е „затрупана от работа” – всички те са потенциална заплаха за вашето здраве и това на близките ви.

Отбягването на рисковите индивиди е може би най-доброто решение, но човек не винаги има избор. Подобряването на имунитета е също много важно за пропускането на настинките и грипните вируси тази година.

Всеизвестно е, че имунната система отслабва с напредването на възрастта и затова е важно да й помагате.

Ето как да подобрите имунитета си според възрастта:

През 30-те


Ограничете захарта и алкохола

Когато човек е на 30, той има различни приоритети – кариера, семейство, активен социален живот. Жонглирането с толкова отговорности обаче влияе на здравословния начин на живот. Дори да искате да се храните правилно, се случва да хапнете нещо вредно и наблъскано със захар. Злоупотребата с кофеин също е често явление. Алкохолните напитки, които често придружават социалния живот, също оказват негативно влияние на имунната система.

Изпиването само на 1 кутийка газирано безалкохолно уврежда функциите на имунната система с 30% за 3 часа. Захарта в безалкохолното парализира част от имунните клетки и тялото става уязвимо на болестотворни бактерии. Алкохолът пък редуцира броя на полезните клетки.

Ако през деня ви се дояде нещо сладко, по-добре хапнете нещо пълнозърнесто или плод (ябълка). Фибрите и пробиотиците са приятели на полезните бактерии, които също пазят организма от опасни вредители.

Спортувайте умно, не прекалявайте
Когато се упражнявате, не се хвърляйте на трудните уреди и сложните упражнения, които извайват мускули, защото те носят само физическо самочувствие, като всъщност забавят работата на имунната система. Умереното спортуване от своя страна помага на имунните клетки да циркулират по кръвоносната система и да се движат по-бързо, което увеличава защитните сили на тялото.

Пробвайте 20-на минути аеробика или ходене/бягане в комбинация с 15-20 минути упражнения за сила три пъти седмично. Запишете се на йога или си купете самоучител за вкъщи (има и много уроци в интернет). Йогата намалява стреса, което помага на имунната система да се съсредоточи върху вирусите.

---------------------------------
Очаквайте продължение.






Коментари