Публикация

Пийте кафе без кофеин

Консумацията на кафе намалява опасността от диабет, твърдят специалисти.


Проучването е открило три вещества в напитката, които блокират натрупването на протеина, отключващ заболяването.

Диабет тип 2 се проявява, когато организмът не произвежда достатъчно инсулин, но кафеените екстракти (кофеин, кафеена и хлорогенна киселини) и са показали при изследванията, че предпазват клетките, произвеждащи инсулин, от разрушаване.

Учените са открили, че трите вещества имат позитивен ефект в лабораторни условия, като кофеинът е показал най-малка ефективност.

Затова експертите твърдят, че консумацията на безкофеиново кафе вероятно има по-добър ефект върху диабетния риск.

Приемът на около 4 чаши кафе дневно осигурява 50% по-малка вероятност от развитие на диабет.

Коментари