Публикация

Екзотика на масата през 2012

Белите ягоди с вкус на ананас и червените картофи ще са плодът и зеленчукът на 2012 г. Оказва се, че британските фермери са луднали по екзотичните ягоди и изкупуват като топъл хляб семената им.


Белите плодчета понякога са с бледорозов нюанс и сладкият им, много свеж вкус напомня този на ананаса. Те не са резултат от генно инженерство, а са диворастящи, родом от Южна Америка. Някои твърдят, че преди седем години холандски учени ги култивират. 

Според други източници те са хибрид между южноамериканската ягода Fragaria chiloensis, която се среща в някои диви местности на Чили, и северноамериканското червено изкушение Fragaria virginiana.  Едно е сигурно, името им е „Pineberries”, съчетание от английските думи за ананас и ягода, и днес покоряват производители и потребители с уханието, невероятния си вкус и необичаен вид. Като обикновените ягоди, и при тях се ражда първо зелено плодче и после постепенно придобива бял цвят, а зрънцата му са тъмночервени. Като размер обаче бялата ягода е наистина малка – между 15 и 33 милиметра.

Ако ви се похапва нещо далеч не толкова деликатно, но също много вкусно и полезно, то пригответе си ястие с алени картофи. Над 100 тона семена са разпространени в британските градински центрове. Наричат се още „Кралски пурпурни” картофи и са богати на антиоксиданти и на антоцианин. Тоест те са много здравословни, помагат в борбата с диабета, възпаленията и болестите, свързани със стареенето на организма.

Нестандартният вкус на англичаните далеч не спира дотук. През 2012 г. се предвижда хит на пазара да бъдат „турбо” пъпешите и доматите, които се различават от стандартните с това, че израстват върху по-мощни и здрави корени, което позволява на растението да дава по-едър плод. Това му осигурява по-голяма устойчивост на болести и насекоми. Популярна ще е още кръстоска между ягода и малина.

Докато на Острова обаче търсят различното и уникалното, у нас започваме да преоткриваме красотата на цитрусите. От градински център в София ни обясниха, че повечето такива дръвчета се внасят от Гърция, но все още нямат търговски вид, защото са в покой. Сега листата им са окапали и са неугледни, но към края на януари се очаква да пристигне първата партида с цъфтящи плодни дръвчета. В Южна България и на Черноморието все по-често се отглеждат нестандартните за страната ни култури – киви, мандарини, портокали, лимони.

-brr-

Докато преди покрай Нова година единственото цъфтящо дръвче беше дрянът (затова от него правим сурвачки), сега някои българи берат мандарини и лимони от дръвчетата си в двора или у дома точно по това време. Дали няма да дойде време да се потупваме по гърба с клонка от авокадо например?

„Не всеки може в домашни условия да отгледа цитрусови дръвчета. Можете да засадите семки от мандарина и тя ще поникне, но растението никога няма да роди. Трябва да се ашладиса, да се облагороди на калем или на пъпка” – разказа Деница Тодорова от информационния център на Ботаническата градина на Софийския университет в София. Ако пък не знаете как, не се притеснявайте: „Облагородени дръвчета се продават в магазините, а цените им започват поне от 20 лева”, допълни Деница.

Тя ни разказа, че можем да си купим и ананас, „косата му” не трябва да е изсъхнала или наранена, а да е свежа (т.е. ананасът все още да не става за ядене). Отрязвате цялото капаче на цитруса заедно с „косата” и го покривате с почва.

От семките на плодовете може да поникне почти всичко – портокал, лимон, авокадо и т.н. Банан можете да си купите като готово растение. „Малко е невзрачно, а ако попаднете на мъжки банан, никога няма да роди. Ако не знаете какво е банановото ви дърво, то ще разберете със сигурност, че е мъжко, ако след петата година не даде плод” – допълни Деница Тодорова.

Посетителка в центъра междувременно се намеси в разговора и разказа, че и тя има лимонче вкъщи, което ражда зелени плодове (такъв е видът). Растението се кичи с бели цветчета с жълта тичинка, докато цъфти, и когато беличката пъпчица се отвори, става много красиво и мирише фантастично, сподели събеседничката ни.



Коментари