Публикация

Стигнахме американците по... наднормено тегло

Българите се наредихме сред затлъстяващите нации в света, и то не само при възрастните, а най-страшното - при децата. Джаки Данаилов е само на 12 години, а преди месец е тежал близо 190 кг /точно 188.7 кг/, при ръст 167 см.


Момчето от с. Дерманци, Ловешко, е може би най-пълното дете в България. Джаки е бил футболист преди да качи в рамките на 3-4 години ужасяващите за възрастта си килограми. Къде ли не са го водили родителите му – и в софийски клиники, и при известни диетолози, но полза никаква.

Преди месец д-р Светла Василева, специалист вътрешни болести, ендокринология и обмяна на веществата в гр. Луковит, насочва Джаки към българския гуру в отслабването Иван Гарабитов.
Още на първата среща (през декември 2011 г.) с 12-годишния Джаки Иван Гарабитов установява, че детето е преживяло на 8-годишна възраст уплаха  – ритване от кон. „Когато човек е стресиран, неправилно се храни и диша, започват и драстичните отклонения в теглото”, посочва треньорът. „Когато се наруши обмяната на веществата, качваш килограми независимо дали ядеш, или не. С такива килограми не може да се борим само с обикновена диета и режим на хранене”, допълва Гарабитов.

Той прилага програма от 5 елемента, за да върне хората към нормално тегло. Започва се с пиене на натурален дървесен сироп „Мадал Бал”, известен като сиропа на Гарабитов, макар, че е произведен в Швейцария. Към сиропа Гарабитов добавя и матрично-ритъмна терапия, създадена от немския учен д-р Улрих Рандол, за възстановяване на тялото на клетъчно ниво.
Последователите на йога знаят, че с правилно дишане могат да се смъкнат до 5 кг. на месец. Гарабитов от 50 години прилага източната практика и възоснова на своя опит е създал специален комплекс от дихателни и йога упражнения. Апликатори за ходилата допълнително въздействат върху проекциите на болните вътрешни органи. Не е за подценяване и петият елемент – релаксиращата музика, за освобождаване от стреса.

Именно с тази методика Джаки Данаилов за по-малко от месец е отслабнал с цели 20 кг. За това постижение Иван Гарабитов го награди със специална грамота за „Успешен старт” в новата за България и света дисциплина „Здравословно отслабване и стремеж към себенадминаване”.
„В най-скоро време да станеш рекордьор като нас”, пожелаха на малкия Джаки петима шампиони в здравословното отслабване, които бяха отличени сред хилядите смъкнали килограми в Център „Гарабитов” в София и Пловдив през 2011 г. Албена Пехливанова, Дилян Кръстев, Иван Тодоров, Иво Николов и Николай Ников са отслабнали от 52 до 120 кг. в рамките на няколко месеца.

Най-драстично е променила външния си вид Албена – сега е вече с нормални 78 кг, наполовина по-слаба отпреди - с цели 84 кг надолу. А за Иван Тодоров, който от 320 стана 200 кг. /120 кг по-малко/, Гарабитов е буквално спасител.

Преди да се довери на екипа от рехабилитатори и лекари на българския гуру мъжът от с. Златар, Шуменско, е бил прикован 5 години в един фотьойл, не можел да се движи от килограмите. А Ники Ников от Варна демонстрира с дупките на колана на панталона си, който преди не е могъл да обхване талията му, колко се е вталил. 

„Преди седмица дойде при мен още едно пълно дете – 12-годишно момиченце от Враца, с тегло 127 кг. Изготвил съм специална система от  лесни упражнения, които могат да се прилагат в училищата. Ще търся срещи с министрите на спорта Свилен Нейков и на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, за да се намери решение на проблема със свръх теглото при децата”, обеща Иван Гарабитов.

Коментари