Публикация

Сън, почивка и антиоксиданти борят вирусите

Всеизвестно е, че имунната система отслабва с напредването на възрастта и затова е важно да й помагате.


Ето как да подобрите имунитета си според възрастта:

През 40-те

 

Лягайте си по-рано

Вместо да отделите час за някоя книга или филм късно вечер, след като сте готвили, чистили, помогнали на децата..., по-добре си легнете.

Ако не получавате достатъчно сън, организмът ви трудно ще се презареди и справи със зимните инфекции. Между 30 и 60 минути допълнително сън на нощ са достатъчни, за да подобрят състоянието на имунната ви система.

Сънят е възстановителен процес, който помага на имунитета да държи съпротивителните си сили в изправност. Когато се чувствате уморени, не се борете, а си дремнете – дори кратки периоди на почивка са полезни за тялото.

Научете нови начини за релакс

Хроничният стрес - независимо дали е следствие на всекидневни домашни, или работни проблеми, забавя имунната система. Тя започва да реагира по-неефикасно на заплахите от грипните вируси. За да отвърнете подобаващо на атаките, опитайте нови видове релаксация – опитайте йога, медитация, разходки, някакъв вид лек спорт, дори слушане на любима музика. Вие сами трябва да определите какво ви отпуска и да намирате време да си почивате, за да се справите успешно с опасността от настинка и грип.

50+


Антиоксиданти
През 50-те и нагоре рискът от различни заболявания е по-голям. Имунната система е по-изтощена и вие трябва да й помогнете. Добавете повече антиоксиданти в менюто си – плодове и зеленчуци – броколи, зеле...

Пийте повече билкови чайове, те са богати на витамини и други полезни вещества, които подобряват защитните сили на организма срещу различните сезонни вируси. Винаги добавяйте лъжичка мед за допълнителни предпазни сили – той има много добри антибактериални свойства.

Следвайте мечтите си
Обърнете внимание на онези мечти и цели, които сте изоставили преди време. Калифорнийски учени споделят теорията, че фокусирането върху неща, които са важни за вас, помага на имунитета да се възстановява по-бързо, тъй като намаляват нивата на стреса.

------------------------------------------------------------------
Първата част на статията може да прочетете тук.

Коментари