Публикация

Съвет: Ценете времето, ако искате бебе

В медицината времето е от изключително значение. Колкото и да е напреднала науката, каквито и дипломи да са окачени в кабинета на най-добрия специалист, не отидете ли навреме да потърсите помощ, каузата ще бъде загубена.


Това важи за всяка една диагноза, включително и по отношение на стерилитета, който се разпространява със скоростта на епидемия.

Затова ако искате да си спестите неравната борба с природата, следвайте няколко прости правила. На първо място погрижете се всяка година да използвате максимално пакета от профилактични прегледи, предвидени по здравна каса. Намерете си гинеколог, на когото имате доверие, и се оставете в ръцете му. Ако сте жена под 30 г. и вече две години правите безуспешни опити да забременеете, консултирайте се със своя гинеколог.

Ако сте над 30 г., особено 33-34 г, и не настъпва бременност в продължение на година, също не отлагайте прегледа. Тук от изключително значение е точната диагноза. Много често тя отнема повече време, отколкото лечението на стерилитета, но ако се започне навреме, шансовете за бременност са много по-високи.

Защо, когато стресът спадне, чудото „бебе” се случва
Много често сме чували истории на жени, които дълги години не могат да забременеят, а лекарите са безсилни. По-късно, когато осиновят дете, или пък настъпи разрив в семейството и започне нов любовен романс, чудото се случва и бебето проплаква. Отговорът защо това се случва се крие в хормоналния баланс при жената, обясняват специалистите.

Хормоните в организма на жената циркулират в цикъл, който се изразява с ритмичното появяване на менструацията. В цикъла участват не само хормоните на яйчника, но на хипофизта, епифизата, на щитовидната жлеза, на надбъбречните жлези – целият хормонален фон на организма. Той пък оказва влияние на мозъчната дейност - на подсъзнанието. Получава се един порочен кръг при два или повече неуспешни опити за забременяване, тъй като негативната емоция завладява човека, предава се на тялото и хормоните се „объркват“.

Това оказва влияние на яйчниците, подтискайки тяхната дейност и няма овулация. Всъщност стресът е основен виновник за липсата на бебе, ако разбира се не става въпрос за някакво сериозно физиологично отклонение.

Когато на хората им омръзнат непрекъснатите опити да си направят бебе, или им свършат парите за ин витро, или се стигне до развод, те постепенно спират да мислят за проблема. Точно тогава стресът отстъпва, хормоналната ситуация в организма се нормализира и тестът за бременност се оказва положителен.

Коментари