Ларингит

194 Последователи

Ларингитът е заболяване, което се характеризира с възпаление на лигавицата на ларингса (гласовата кутия, където са разположени гласните връзки). Болестта протича с характерна промяна в гласа, който става дрезгав или пресипнал, а понякога се наблюдава и пълна загуба на гласа. 

какво представлява ларингитът

Причините за възникването на заболяването

Много и различни. През студеното време на годината ларингитите обикновено са следствие на вирусни инфекции. Клиничната картина на грипния вирус – тип А,  например, в повечето случаи включва и ларингит. Пациентите се оплакват от силна, дразнеща кашлица, промяна в гласа, болки в гърлото при преглъщане. Почти винаги ларингитите са израз на усложнения от вирусна инфекция от носа и гърлото. Медицинският термин е круп, обяснява педиатърът д-р Клара Балджиева.

В други случаи обаче ларингитът може да бъде причинен и от външни фактори в работната или околната среда, които нямат инфекциозен характер.  

Силни дразнители са цигарен дим, прах, пушек – особено, когато през зимните месеци в безветрените дни има повишено замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Ларингити с неинфекциозен произход се наблюдават често и при хора, които хронично напрягат гласа си – певци, учители, лектори и др.

мръсният въздух може да причини ларингит

Симптоми на ларингит

При ларингит болните се оплакват от:

  • дразнене в гърлото,
  •  силна суха кашлица без отделяне на секрет (храчки).

Когато заболяването протича в хода на вирусна инфекция, може да бъде съпроводено и с болки в гърлото, хрема и повишена температура. Почти винаги ларингитите са израз на усложнения от вирусна инфекция от носа и гърлото. Медицинският термин е круп. Това означава възпаление на структурите на ларинкса - важно е, особено при децата, да бъде разграничено в коя част на ларинкса е инфекцията. Ако е в горната – говорим за епиглотит.

Помощ за имунитета

Той е най-тежко протичащ и крие риск от дихателна недостатъчност, която може да възникне внезапно... Постоянното въздействие на замърсен въздух, цигарен дим и различни алергени могат да причинят хроничен ларингит.

Видове ларингити - как протичат

  • Могат да бъдат остри или хронични. Острият ларингит започва внезапно и обикновено протича самостоятелно. Причините за него са:
  • Вирусни инфекции - грипни и тези на варицела, Coronavirus, Adenovirus;
  • Бактериални инфекции причиняват т.нар. бактериални ларингити;
  • Гъбични инфекции;
  • Неинфекциозни, които се причиняват от дълга и продължителна, дълбока кашлица, нараняване на ларинкса или удар, напрягане на гласните връзки.

И инфекциозните, така и неинфекциозните ларингити протичат със сходна клинична картина, което затруднява преценката за техния произход и възможностите за лечението им. Ако оплакванията продължат повече от 3 седмици, вече става дума за хроничен ларингит.

разлика между фарингит и ларингит

Каква е разликата между фарингит и ларингит

Поради близката симптоматика често пациентите бъркат фарингита с ларингит. При фарингита оплакванията също са свързани с дразнене в гърлото, болка при преглъщане, но при него няма нито дразнене при продължително говорене, нито пресипнал глас, по-рядко се наблюдава и дразнещата кашлица. Много често фарингитът се влошава при прием на твърде студени или горещи течности, но традиционно не е свързан с промяна в гласа.

Въпреки наличието на сходни симптоми, лечението на двете състояния е коренно различно. При фарингит влияние оказват медикаментите, които се всмукват през устата или се впръскват, докато при ларингит най-добър лечебен ефект се постига с инхалации.

ларингит при деца

Ларингит при деца

При най-малките е важно да бъде разграничено в коя част на ларинкса е инфекцията. Ако е в горната – говорим за епиглотит. Той е най-тежко протичащ и крие риск от дихателна недостатъчност, която може да възникне внезапно.

Прояви на епиглотит

Епиглотитът понякога протича много тежко, с внезапен оток, тежка дихателна недостатъчност, при която може да се наложи дори трахеотомия, за да не се получи задушаване. Напоследък профилактиката на епиглотита напредва с включването на ваксината срещу хемофилус инфлуенце в петвалентната задължителна ваксина– тази бактерия причинява епиглотит. Възпаленията на гласните връзки обозначаваме като ларингити, а при възпаление на пространството под гласните връзки говорим за субхордални ларингити. При децата има анатомична и функционална незрялост на органите и системите и затова бебетата и малките деца страдат най-често и най-тежко от субхордален ларингит. 

как да се разпознае ларингитът при деца

Как да се разпознае субхондралният ларингит?

Само този ларингит, познат още като псевдокруп, може да се изяви при здраво дете внезапно, с пристъп на затруднено дишане, обяснява д-р Балджиева. Случва се почти винаги нощем, детето е силно уплашено. Лаещата кашлица е много характерна, с метален оттенък и лекарят я разпознава веднага. Нарича се псевдокруп, защото възпалението не е на гласната връзка, а на пространството под нея. При всички ларингити вдишването е затруднено. При малките деца възможностите за затопляне и пречистване на въздуха в горните дихателни пътища са несъвършени – тесни са носните ходове, отворът на ларинкса е съвсем малък, лигавицата на самия ларинкс е богато кръвоснабдена, има много лимфоидна тъкан, като при възпаление, което винаги протича с оток на ларинкса, се появява тежката картина. Тя е плашеща, защото детето трудно поема въздух. 

В каква възраст може да се прояви псевдокруп?

Още в бебешка и колкото по-малко е детето, толкова по-тежко се проявява. Проблемът е, че е с вирусен причинител и не може да се предотврати изцяло. Разбира се, докъм третия-четвъртия месец, докато преминалите през плацентата от майката защитни антитела действат, бебето е защитено. Впоследствие е много важно то да бъде кърмено, защото освен ценните хранителни вещества получава и готова защита, за да се справи. Много майки се притесняват, че кърмата им не достига, и бързат да се откажат. Те трябва да знаят, че дори 1-2 пъти дневно да кърмят, дори 10-20 мл кърма да получава бебето, това пак е много полезно за него, подчертава педиатърът.

влажният въздух облекчава пристъпа на ларингит

Какво да се направи при пристъп?

Най-важното е веднага да се осигури влажен въздух. Ако няма специален овлажнител, да се пусне вряла вода в банята и да се вдишва парата или да се загрее съд с вода (може да се добави хлебна сода). Родителите да запазят спокойствие, да дадат топла напитка и да повикат лекар. Трябва да се действа в зависимост от състоянието на детето. Ако то е вече спокойно, не е хубаво да бъде подлагано на много манипулации – инжекции и т.н. Но е добре да бъде прегледано от лекар своевременно.

Диагностика 

При описаните симптоми трябва да се посети специалист, който ще направи преглед и , ако е необходимо, ще назначи нужните изследвания. От вида на ларингита зависи каква терапия ще бъде приложена. 

лечението на ларингит се назначава от лекар след консултация

Лечение на ларингит

Инхалациите са най-добрата терапия при проблеми с ларингса. Това означава, че за да попадне лечебното вещество в ларингеалната кутия, то трябва да бъде вдишано. Много от пациентите вече ползват т. нар. небулизатори (компресорни инхалатори), с които в домашни условия могат да се правят инхалации с физиологичен разтвор или с прибавени към него лечебни вещества като инхалаторни кортикостероиди, медикаменти с хиалуронова киселина, Н-ацетилцистеин, както и екстракти от лечебни растения. Когато се касае за бактериален ларингит, тогава се налага използването на антибиотици, задължително предписани от лекар.

лечение с инхалации

Лечение при деца

Родителите не трябва да самоназначават на детето си лекарства, антибиотици. В никакъв случай да не прибягват до кортикостероиди – редно е специалистът да прецени лечението. Може да се даде някакъв мек антихистаминов препарат, но след разговор с лекаря, който познава детето. Пристъпът може да се повтори следващата нощ, обяснява д-р Клара Балджиева и съветва непременно да се потърси консултация с педиатър.

Не бива да се дават потискащи кашлицата средства! Не е важно детето да спре да кашля. Защото при най-драматично протичащия епиглотит може изобщо да няма кашлица. А родителите често смятат, че като спре кашлицата, болестта е преминала. Трябва да не се пренебрегва и грижата за нормалната чревна флора като основен фактор за имунитета. Пробиотиците, които от съвсем ранна възраст се дават срещу колики, възпрепятстват проникването и действието на вирусите.

закаляването повишава защитните сили на организма и засилва имунната система

Предпазване от ларингит

Първо и много важно – да се повишат защитните сили, особено при бебетата, защото е недостатъчен секреторният имуноглобулин А, който пази структурата на лигавицата от атаката на вируси и бактерии. Закаляването в никакъв случай не бива да се пренебрегва.  Особено бебетата задължително трябва да бъдат извеждани навън. Да не се прегряват, сухият въздух е вреден за тях и естествено – да се пазят от контакт с вируси.

 

 

Публикации

От печата: Удари ни фалшив грип
От печата: Удари ни фалшив грип
Ен-Ти-Тус таблетки за смучене х 20
Ен-Ти-Тус таблетки за смучене х 20
Къде ми е гласът?
CredoWeb
CredoWeb
15.11.2012
Къде ми е гласът?
Ларингитите при децата
CredoWeb
CredoWeb
21.1.2012
Ларингитите при децата
Уши, нос, гърло
CredoWeb
CredoWeb
12.5.2009
Уши, нос, гърло
Замърсеният въздух причинява ларингит
CredoWeb
CredoWeb
30.9.2008