Публикация

МБАЛ - Бургас посрещна Бабинден с лиценз за ин витро

Първата ин витро процедура в областта ще бъде извършена съвсем скоро в Бургаската болница. Добрата новина съобщи началникът на Родилно отделение – д-р Антонио Душепеев по време на тържеството за Деня на родилната помощ.


Малко преди да започне ритуалът за Бабинден в отделението се роди и дванадесетото  бебе от началото на деня. Първото е момиченце на име Дария, което проплака 35 минути след полунощ.  

„103 бебета са дошли на бял свят от началото на годината в Родилното отделение”, каза д-р Антонио Душепеев.

Той участва в ритуала за празника, а акушерката  Руска Овчарова спази традицията и  поля с вода ръцете му. След това хвърли жито и поръси с вода, като нарече децата, родени в отделението, да са живи и здрави.

Същото пожела и д-р Душепеев, като не пропусна да съобщи, че в най-скоро време ще стане факт и първата ин витро процедура в Бургас.

В края на декември, миналата година, Звеното по асистирана репродукция към Родилното отделение получи лиценз.
 
Д-р Душепеев  благодари на кмета Димитър Николов, който оказа основна подкрепа за създаването на ин витро лабораторията. От своя страна кметът пожела отделението да работи със същото темпо и да радва все повече хора.

Ин витро лабораторията е единствена за Бургаска област. Тя  отвори врати в МБАЛ-Бургас на 7 октомври. Досега през нея са преминали над 50 двойки от Бургас и региона, като 3 от тях са подходящи за процедурата.
 

Коментари