Публикация

Не пренебрегвайте очите си

Интервю с доц. Цончо Янчулев, офталмолог и преподавател в университетската болница в Сан Франциско, Калифорния, САЩ.


Доц. Янчулев, какъв е поводът за посещението ви в София?
Това е третата ми визита за една година. Идваме тук с екип от американски специалисти с основна цел внедряването на новите методи за лечение на глаукомата. Става въпрос за специални стентове, които прилагаме при операциите на глаукома в сътрудничество с местния екип на очния център „Пролайт”. При посещенията си в България правим и операции на катаракта на социално слаби пациенти, които не могат да си позволят закупуването на вътреочните лещи. Ние носим най-съвременни лещи и ги даряваме на тези пациенти, а операцията се прави с направление от българската здравна каса. Последния път помогнахме на повече от 100 души.

Известно е, че глаукомата е едно от основните заболявания, водещи до слепота. Как това може да се предотврати по хирургичен път?
Има три основни очни заболявания, от които може да настъпи слепота. Това са  глаукомата, макулната дегенерация и катарактата (очно перде). За разлика от катарактата, глаукомата, ако не се хване и лекува навреме, води до дефинитивна загуба на зрението. В днешно време по света започват да се налагат новите методики в хирургията на глаукомата и това са микростентовете. Както в кардиологията навремето навлязоха стентовете за лечение на исхемичната болест и инфаркта, от няколко години в Европа и в САЩ се прилагат микростентове в лечението на глаукомата. Ние ги въведохме в България преди една година и български екипи вече успешно ги прилагат.

Това, което се прави тук, синхронно ли е с най-новите методи, които прилагате в Калифорния?
Напълно. Хората, с които работя тук, са на много високо равнище. Новите технологии при операциите на глаукомата коренно променят перспективата при тези пациенти. Целта на лечението на това заболяване е да се намали вътреочното налягане, защото, когато е високо, то уврежда оптичния нерв. Операциите, които се правеха през последните 20 години, са ефективни, но дават доста усложнения, защото са много инвазивни. Затова се създаде ново поколение микростентове, чрез които успяваме да постигнем същия ефект, но с много по-щадяща миниинвазивна техника. Стандартните операции са по около един час и има кръвоизливи, отоци, а възстановяването на пациента някой път отнема цял месец. С новите методи операцията трае 10-15 минути и няма увреждане на тъканта, следователно възстановяването е много бързо. Всичко се прави през микроскопичен отвор.

-brr-

Известно е, че има и глаукома с нормално очно налягане. Тя как се открива?

Може би 30 до 40 процента от глаукомите протичат с нормално очно налягане и това е много коварно. Но в тези случаи единственото лечение, което помага да се забави увреждането на оптичния нерв, е също допълнително намаляване на очното налягане.

Ако при преглед очното налягане е нормално, как лекарят ще заподозре, че нещо нередно става с очите?
Това е много трудно, защото, ако човек отиде на обикновен очен преглед, където се мери само очното налягане, това не е достатъчно. По този начин ще се изпуснат близо половината от всичките пациенти. И затова статистиката не е добра в днешно време. Дори и в Америка 50% от всички болни с глаукома не са диагностицирани навреме. Затова трябва да се прави специфично изследване, наречено периметрия. Чрез него се установяват ранните нарушения на периферното зрение, които причинява глаукомата. Защото процесът първоначално не засяга централното, а периферното зрение.

Разбрах, че в САЩ е разработена специална компютърна програма, чрез която всеки може да провери зрението си дори в домашни условия.
Точно така. В Америка аз съм в борда на една от новите фондации, която е разработила телемедицинска система за скрининг и фактически тестът, който се използва за диагностика на глаукомата от всеки очен доктор – периметрията, - в момента е достъпен онлайн. Тоест пациентът, вместо да чака дълго време или да плаща за пълен очен преглед, може от собствения си компютър да провери зрението си безплатно. Нашата фондация дари адаптирането на теста за българските пациенти, защото трябваше всичко да се преведе на български език. Интернет страницата е spasiochi.com. Там са достъпни два теста. Единият е за глаукомата, а другият е за макулната дегенерация. Тези тестове не заместват лекарския преглед, но пресяват хората, които трябва непременно да отидат на офталмолог, за да открият своето заболяване една, две, понякога три години по-рано. А три години - това значи, че могат да запазят своето зрение. Точно затова програмата в България се казва „Спаси очи”.

Кои хора трябва да се тестват?
Общо взето, навършилите 50 години, защото глаукомата и макулната дегенерация се проявяват над тази възраст. На самата интернет страница има и богата информация за двете заболявания. Всеки първо трябва да се регистрира като потребител на страницата, защото цялата система е много сигурна и пази персоналните данни. След тестването данните се обработват, проверяват се от специалист и програмата връща отговор дали има съмнение за глаукома или макулна дегенерация. Всичко отнема няколко минути, а резултатите са много точни, защото методът е същият, който се прилага за диагностика и в очните кабинети, но е адаптиран за самостоятелно приложение от домашния компютър.



Коментари