Публикация

Обявена е грипна епидемия в община Самоков

От днес (23.01) е обявена грипна епидемия в Община Самоков, Софийска област. Предепидемични са стойностите на заболяването в Пазарджик, Стара Загора, Софийска област и Хасково.


Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма.  МЗ е осигурило необходимите антивирусни препарати за осигуряване на навременно лечение и минимизиране на риска от развитие на усложнения. Те са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари. МЗ е предоставило препаратите на  болниците и Спешна помощ, а личните лекари трябва да ги получат от съответната РЗИ.
 
В гр. Самоков заболеваемостта е надхвърлила 400 души на 10 000 при средна за Софийска област 248 на 10 000. В общината са прекратени плановия прием в лечебните заведения, детските и женските консултации, профилактичните прегледи. 

Ограничават се свижданията в лечебните заведения, въведени са строги мерки  в училищата и детските градини. Средната заболеваемост от грип за страната достигна 128 на 10 000 души и продължава да расте.  

МЗ съветва при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения.

За предпазване от заразяване най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Необходимо е да се спазват следните правила: 

- често измиване на ръцете с вода и сапун

- използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба  на спиртна основа

- закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне

- избягването на търкането на очи с мръсни ръце

- често проветряване на въздуха в затворени помещения

- редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения

- измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца
 

Коментари