Публикация

Мъжкият стерилитет у нас е пренебрегван от държавата

Държавната програма за ин витро колкото и да е добра по отношение лечението на безплодието при жената, не е предвидила нито лев за терапия на същите проблеми при мъжа.


Безспорен е фактът, че 50% от стерилитета се дължи именно на силната половинка. Това коментира управителят на варненската ин витро клиника „Олимед“ д-р Маргарита Монастирска, която още от създаването на държавния фонд за асистирана репродукция работи по програмата.

„Дори спермограмата, която е съвсем обикновено изследване се плаща от пациента. Ако се установи проблем, следват оперативни интервенции на тестиса, които струва по няколкостотин лева всяка и пациентът трябва да ги плаща от джоба си“, обясни д-р Монастирска.

А за лечението на мъжкия стерилитет с всички необходими изследвания и тестове отиват над 1000 лева още преди да се стигне до ин витро по държавния фонд. Единственото, което плаща здравната каса, е кръвна картина, бактериологичното изследване на влагалищния секрет, на спермата и щитовидните хормони.

„Не бива да се забравят мъжете и то не само по отношение на плащанията, с които здравната каса и фондът би следвало да се ангажират. Мъжете, които идват при нас заедно със съпругите си, са смели хора, които искат да се справят с проблема „безплодие”. Не мислете, че за тях тестовете, манипулациите и лечението са по-малко неудобни и неприятни или пък, че борбата за дете е по-лека“, коментира д-р Монастирска.  

Коментари