Публикация

Грипна епидемия и в Пазарджик

В Пазарджик обявиха грипна епидемия като ограниченията влизат в сила от утре - 25 януари.


Това решиха членовете на Пандемичния комитет, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Фани Петрова.  

Според  изнесените данни  заболеваемостта в региона се е увеличила двойно през последните няколко дни, като в момента е 314 на 10 хиляди души. „По показатели Пазарджик е в предепидемиологична обстановка, но по заболеваемост  надвишава показателите за епидемия, обясни д-р Петрова.

В момента най-засегнати са децата в предучилищна възраст и хората над 55 години. Д-р Фани Петрова  припомни, че при епидемия детските градини не се затварят, обявява се карантина и не се приемат нови деца. Според решението на комисията се преустановят свижданията в болниците, отменят се всички планови операции, а детските и женските консултации спират да работят до отмяна на епидемията.  

По думите на д-р Петрова предприетите мерки са само за град Пазарджик, защото в областта заболеваемостта все още не е толкова висока. Всекидневно ще се следят показателите и броят на болните и ако се наложи ще бъде обявена грипна епидемия и в други общини.

Засега няма изолиран случай на грип сред болните в пазарджишко, но до края на седмицата ще бъдат взети 5 проби от новозаболели, които ще бъдат изпратени в националната референтна лаборатория в София.  

Коментари