Публикация

Кашлицата - симптом, а не заболяване

На първо място трябва да кажем, че кашлицата е симптом, а не болест, както някои хора смятат.


И при този симптом най-късно се търси лекар. Обикновено се отива в аптеката, пият се много и различни лекарства без резултат. Пациентка дойде при мен с думите: „Дадох 100 лева за лекарства, а един господин ми каза в трамвая, че кашлям като туберкулозна”. Оказа се, че има пневмония. И понеже кашлицата е симптом, трябва да се търси причината за нея. В същото време тя е очистващ, полезен механизъм на дихателната система – попадналите токсични вещества, вирусите, бактериите дразнят рецепторите и чрез кашлицата белият дроб се мъчи да се изчисти.

Когато кашлицата трае до 3 седмици, тя е остра. Най-често се дължи на вирусна или бактериална инфекция, на хрема, гърлобол. Когато се възпали лигавицата в носоглътката, кашлицата е суха. При остри вирусни състояния е много важно да се овлажнява лигавицата – нейната сухота (предизвикана особено от отоплението) създава чудесна среда за бактериите и  вирусите.

Винаги съветваме – да се приемат много течности, вода, всякакви чайове. Затова, когато има секрети, трябва да се дават препарати за втечняването им. Ако в първия момент заради възпалената лигавица потискаме кашлицата, то после не бива да се взимат препарати, които я спират. Защото секретите започват да се стичат надолу в дихателното дърво и в един момент то се запушва и човек получава задух. Затова лечението се определя от причината и вида на кашлицата.

Възрастните хора все още употребяват понятието „лоша” кашлица – става дума за ларингиалната (лаещата) кашлица, защото в миналото много деца са умирали от псевдокруп - при него се запушват горните дихателни пътища заради деформиране на ларинкса. За съжаление при тези случаи не може да се мине без антибиотик.

Тежка е картината и при коклюша (магарешката кашлица), защото се получава шумно и мъчително вдишване заради стесняването на дихателния път.

При нас идват хора, които кашлят с месеци и дори години. Всяка кашлица, продължаваща повече от осем седмици, е вече хронична. Причината в най-висок процент от случаите е постоянно стичане на секрет от синусите към гърлото и тъй като кашличните рецептори са в горната част на дихателното дърво, това предизвиква и постоянна кашлица. Тук проблемът се решава чрез отстраняване на причината за тези назални секрети. Около половината от случаите на хронична кашлица обаче са кашлична форма на бронхиална астма. Свикнали сме да свързваме астмата с пристъпи на задух.

Оказва се обаче, че има хора, които дълго време кашлят и с инхалаторните кортикостероиди се овладява алергичното възпаление на бронхиалната лигавица.  На трето място като причина за хроничната кашлица е гастрорефлуксната езофагеална болест, при която се връща стомашно съдържимо в хранопровода и тъй като до него е трахеята, тя се дразни. Обикновено кашлицата в този случай е нощна. Освен лекарства срещу рефлукса ние препоръчваме вечерята да е ранна и да се спи на по-висока възглавница.

Изключително важно е да се спомене т.нар. пушаческа кашлица, зад която се крият сериозни белодробни заболявания. При пациенти, които смятат, че имат „пушаческа кашлица”, сме откривали активна туберкулоза и други тежки заболявания. Затова съветвам пушачите да се консултират със специалист и да се потърси причината за сутрешната им кашлица.
И накрая - около 3% от случаите на хронична кашлица се дължат на някои препарати за лечение на високо кръвно налягане и при спирането им спира и кашлицата.

Коментари