Публикация

Магията на шоколада

Кадифено удоволствие, какаова нежност, плътно меко усещане за топяща се глазура, сладка тръпка, подправена с ядки, разкошни аромати и млечен завършек... Досетихте ли се вече? Да, точно така – шоколад.


Решихме да ви почерпим с блокче добро настроение, като ви покажем шоколадови шедьоври, ръчен шоколад и още десетки любопитни неща, които могат да зарадват всичките ви сетива.

Ще ви заведем в шоколадово ателие, което работи само по поръчка. Управителката Петя Томова сподели: „Много се харесват ръчно направените бонбони и шоколади. Повечето от клиентите ни са виждали вече подобна услуга в Белгия, Франция, Швейцария и в много други страни и се радват, когато могат да си доставят това удоволствие и у нас”.

Ръчно изработени бонбони се купуват както по повод - романтична вечер, рожден ден, като подарък за бизнес партньори, така и за настроение в обикновен ден, който се превръща в празник благодарение на негово величество Шоколада. Интересни комбинации се правят с какаовото изкушение – с различни екзотични подправки, сушени плодове, ядки и сладка.

Според думите на събеседничката ни едни от най-харесваните са бонбоните с мента и тъмен шоколад, с лют пипер, плодовият асортимент – със сладко от зелени смокини, със сушени кайсии и стафиди, натурален шоколад с череши и др. С ръчно изписани инициали върху бонбона обектът на вашето внимание ще се почувства наистина специален. Купуват се много и персонализирани шоколади, поставени в специално изработена опаковка с етикет и надписи по желание на клиента.

„Ако не са с прясна сметана, бонбоните е хубаво да се държат на стайна температура!”, обясни Петя Томова, защото много от клиентите от притеснение дали ще съумеят да съхранят специалния подарък го слагат в хладилника, където шоколадът побелява. Обикновено процентното съдържание на какао в ръчните бонбони е високо - около 50-70%, а суровините, използвани за тях, са наистина качествени, например шоколадовата кувертюра (основата за изделията) се внася от Белгия.

Панайот Панайотов е собственик на сайт за специализирани шоколадови подаръци. Там можете да си поръчате картичка с надпис, но не обикновена, която ще стои на библиотеката в хола и след известно време ще я хвърлите при стотиците други. А от шоколад! „Правим всичко според индивидуалните желания на клиента – от един бонбон с надпис „Обичам те” до фигурка кама сутра” – сподели още събеседникът ни.

-brr-

Оказва се, че сладкарската индустрия предлага невероятни шоколадови скулптури и дори абстракции. Изцяло ръчно майсторите могат да направят истинска шахматна дъска с фигури от бял и черен шоколад, футболна топка, маратонка, дърво с плодове бонбони, картина или фотография от неустоимото лакомство и каквото си помислите. Хит на големи корпоративни събития и сватбени тържества са шоколадовите фонтани.

Специалното устройство работи с 10-15 килограма бял, натурален или млечен шоколад. А гостите в захлас могат да потопят парченце плод или бисквитка в течното кадифено море от удоволствие. Фонтанът, който ще ви излезе между 300 и 500 лв., може да стане истинска атракция на събитието.

Какъвто и да е поводът, шоколадът е безотказна формула за създаване на добро настроение и хубави емоции. Не се колебайте да посегнете към нежните му нотки, защото той превръща делника в празник. Да подариш шоколад е жест на внимание, който отваря и най-здраво заключените врати, като поставя градивно блокче на любов и разбирателство. Да ви е сладко!

Любопитно:

Изцяло шоколадова стая от 17 квадратни метра впечатли посетителите на търговски център в столица на Литва – Вилнюс, преди по-малко от година. Майсторите сладкари бяха изваяли не само пода от какаовото изкушение, но и тавана, масата, столовете, дори „порцелановия” сервиз – чаши, чинии, прибори от бял шоколад. Вкусната стая се отличаваше и с различни интериорни декорации – свещници, картини и книги от любимото лакомство.
Дори ваза с бели и кафяви рози красеше шоколадовото помещение. За направата на атракцията са били използвани 300 кг шоколад. Съвсем наскоро пък швейцарската компания The Chocolate пусна в продажба един от най-скъпите видове шоколад. Съвместно с ювелири от престижната фирма Swarovski те създадоха шоколад с кристали и злато. Кутия с инкрустирани 450 кристали с покритие от 24-каратово злато, съдържаща 15 бонбона, струва „скромните” 284 долара.  


Коментари